Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Вирішення проблем заповідника Хортиця неможливе без прийняття Державної програми

17 квітня 2009 - 14:52

На цьому наголошували учасники спільного засідання постійно діючої комісії при облдержадміністрації та тимчасової комісії Запорізької міської ради з питань розвитку Національного заповідника Хортиця, що пройшло під головуванням голови обласної державної адміністрації Олександра Старуха. Участь у заході також взяли заступник голови ОДА Микола Фролов та заступник голови облради Анатолій Світлицький.

Відкриваючи засідання, Олександр Старух зауважив, що наразі робота щодо вирішення проблем заповідника активізувалася, багато з них вже вдалося вирішити. Проте залишається ще чимало спірних моментів, як, наприклад, питання землекористування.

З одного боку - проведена значна робота по відокремленню земель комунальної та державної власності та оформленню актів на право землекористування. З іншого боку - з 52 сторонніх землекористувачів державні акти на право користування землею мають наразі лише 14, ще 30 – знаходяться на стадії оформлення документів. Решта актів не мають і, схоже, оформлювати й не збираються. А примусити їх це зробити влада не може – відсутні відповідні механізми.

Триває робота щодо інвентаризації земель заповідника, яка виявляє «безхазяйні» ділянки. Так, подібна ситуація склалася навколо колишньої Зональної комсомольської школи, статус якої продовжує залишатися невизначеним.

Гостро стоїть і питання відселення людей з території заповідника. Наразі на острові знаходяться 5 селищ, де проживає понад 400 мешканців. Зрозуміло, що для відселення потрібне відповідне фінансування. І воно передбачене у підготовленому проекті Державної програми розвитку заповідника Хортиця до 2014 року. На жаль, вже майже рік урядовці затягують із затвердженням цього документу.

Труднощі на центральному рівні виникли і з передачею електромереж ДСП «Хортиця» до комунальної власності. За словами доповідачів, місцева влада вже зробила все від неї залежне, однак Міністерство культури України ніяк не надасть необхідний дозвіл.

- Робота щодо вирішення проблем Хортиці на місцевому рівні ведеться, але питання потребує системного підходу. І остаточно розв’язати його можливо лише за умови прийняття Державної програми розвитку заповідника, - підбив підсумки засідання Олександр Старух.

Після завершення зустрічі її учасники «перейшли до конкретних дій» щодо впорядкування Хортиці. За ініціативи голови облдержадміністрації на території острова поряд із Скіфським станом була проведена весняна толока, під час якої було висаджено понад 100 дерев.

 

Управління у справах преси та інформації.

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 754-го дня війни

Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги: Запорізька область обрала свій талісман

Громада Запорізької області отримала авто та обладнання для надання послуг мешканцям

Закордонні партнери допоможуть удосконалити ЦНАПи у громадах регіону

СБУ спільно з правоохоронцями Латвії знешкодила підпільний кол-центр, який видурював гроші у громадян ЄС

Протидія домашньому насильству: мобільний застосунок для жінок

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

458 ударів по 10-ти населених пунктах завдав ворог впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 753-го дня війни

Міністр охорони здоровʼя України Віктор Ляшко з робочим візитом відвідав Запорізьку область

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

415 ударів по 10-ти населених пунктах завдав ворог впродовж доби.