Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Хортиця має стати чистішою

17 квітня 2009 - 15:25

В облдержадміністрації відбулася презентація проекту «Створення системи поводження з побутовими відходами на о. Хортиця», яку провів заступник голови ОДА Олександр Сін.

Проблема забруднення території острова побутовими відходами з кожним роком стає все актуальнішою для Національного заповідника «Хортиця». З розвитком туристичної та транспортної інфраструктури рекреаційне навантаження на екосистеми зростає в середньому на 10-15 % щороку. Так, у 2008 році заповідник відвідали 150 тисяч організованих та приблизно понад 1,5 млн. неорганізованих туристів. Після їхніх відвідин залишилось понад 100 тонн побутових відходів, переважно у межах рекреаційних зон та цінних природних територій.

Неважко спрогнозувати, що без впровадження ефективної системи управління відходами критичною точкою у зростанні антропогенного навантаження на о. Хортиця безумовно стане відкриття нових мостових переходів та приток туристів під час проведення чемпіонату з футболу «Євро 2012».

- Розуміючи, що адміністрація заповідника не зможе самостійно вирішити проблему утилізації відходів, обласна виконавча влада, екологічна громадськість регіону активно долучилися до вирішення цієї проблеми шляхом впровадження проектного методу управління побутовими відходами, - зазначив Олександр Сін.

. Асоціація громадських організацій «Інститут екології і краєзнавства «Запорозький край» стала автором проекту «Створення системи поводження з побутовими відходами у Національному заповіднику «Хортиця», який подано на конкурс екологічних проектів в рамках впровадження Регіональної стратегії розвитку Запорізької області на період до 2015 року.

Вперше у Запорізькій області буде створена система поводження з відходами на території об'єкту природно-заповідного фонду, яка передбачає комплексний управлінський підхід до ТПВ на основі стратегічного планування на принципах сталого розвитку та дозволить покращити стан забруднених відходами цінних природних територій.

Впровадження системи базуватиметься на традиціях запорозького козацтва, де шанобливо ставились до природи і духовних святинь, та залученні до реалізації проекту широких мас населення, що дозволить підвищити рівень екологічної культури громади регіону у сфері поводження з відходами та значно покращить ефективність впровадження обласної та міської програм управління ТПВ.

Партнерами проекту стали: управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації, Національний заповідник «Хортиця», обласна громадська організація «Козацька спецдружина «Січ», державне управління охорони навколишнього природного середовища в Запорізькій області, громадська рада екологічних організацій при держуправлінні охорони навколишнього природного середовища.

Команда проекту запрошує всіх зацікавлених у реалізації проекту до співпраці!

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також