Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Проти самовільного будівництва вживуть всіх засобів впливу

21 квітня 2009 - 16:08

Голова обласної державної адміністрації Олександр Старух провів нараду з питань здійснення державного контролю за дотриманням законодавства у сфері будівництва при плануванні і забудові територій. Участь у засіданні також взяли перший заступник голови ОДА Олександр Бережний та заступник голови ОДА Геннадій Фукс.

Однією з найактуальніших проблем у галузі містобудування є самочинне будівництво, випадки якого на території області значно почастішали. При цьому ті, хто це будівництво здійснює, як правило, нехтують нормами та правилами безпеки. Такі будівлі створюють потенційну загрозу життю та здоров'ю громадян, тож обов'язок влади, на думку голови ОДА, - використовувати всі наявні важелі впливу у боротьбі з цим явищем. І працювати слід на випередження – не допускати самочинного будівництва як такого.

- Правила – єдині для всіх, - зазначив Олександр Старух, - особливо, коли йдеться про об'єкти громадського призначення та громадську безпеку. Влада має всі необхідні важелі впливу, щоб забезпечити належний контроль.

Як свідчать деякі цифри, сьогодні самочинне будівництво в області набуло чималого розмаху. Так, за даними БТІ, тільки у м. Запоріжжя у 2008 році виявлено 3 тис. 623 самовільно побудовані об'єкти. Занепокоєння фахівців викликає й ситуація, що склалася у курортних зонах Азовського узбережжя, де під виглядом житлових будинків зводяться готелі на 30 – 40 кімнат. І все це – без виконання проектних робіт, з порушеннями як будівельних, так і санітарних норм.

Функція контролю за дотриманням законодавства у сфері забудови територій безпосередньо покладена на Інспекцію державного архітектурно-будівельного контролю. Проте реальні повноваження цього органу, як наголошували представники інспекції, доволі обмежені. Вирішення чималої частки цих питань – як, скажімо, встановлення замовників самочинного будівництва чи доступ до об'єктів будівництва – потребують налагодженої та тісної взаємодії з правоохоронними органами.

- Проблема самочинного будівництва має системний характер і потребує скоординованих дій як інспекції, так і правоохоронних органів, виконавчої влади та місцевого самоврядування, - наголосив, закликаючи учасників наради до співпраці, Олександр Старух.

Разом з тим керівництво області поставило завдання максимально спростити процедуру оформлення всіх відповідних документів для добросовісних забудовників.

За результатами наради буде підготовлено розпорядження голови обласної державної адміністрації «Про здійснення державного контролю за дотриманням законодавства у сфері будівництва при плануванні і забудові відповідних територій».

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 804-го дня війни

В Запорізькій області об’єднають медичні установи – допомога вузьких спеціалістів стане більш якісною та доступною

Перший з 40 нових потужних позашляховиків передали нашим захисникам на Запорізький напрямок

Запорізька область визначила переможців обласного етапу баскетбольного турніру проєкту «Пліч-о-пліч»

Я вважаю, що кожен чоловік може себе знайти в Збройних Силах, – майбутній військовослужбовець

Будівництво підземної школи в Біленьківській громаді Запорізького району дозволить забезпечити офлайн-навчанням усіх учнів громади

Як ветеранам і цивільним порозумітися: новий інформаційний проєкт

Запорізьких експортерів запрошують на віртуальну виставку в Йорданії

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 291 раз ударили по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 803-го дня війни

Звернення керуючого Запорізькою єпархією Православної церкви України єпископа Фотія напередодні поминальних днів