Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Асоціальні хвороби залишаються проблемою суспільства

24 квітня 2009 - 09:59

Хід реалізації у 2008 році заходів обласних програм з профілактики наркоманії, ВІЛ-інфекції, туберкульозу та хвороб, що передаються статевим шляхом, розглянуто на засіданні координаційної ради з питань протидії соціальним хворобам при облдержадміністрації.

За останні 5 років епідемічна ситуація в області щодо захворюваності на туберкульоз значно поліпшилась, знизившись на 8%, тоді як в Україні - всього на 4%. Досягненням медики вважають те, що торік їм вдалося обстежити на це захворювання 89,9% людей з групи соціального ризику.

У той же час зросла захворюваність на ВІЛ-інфекцію. Як свідчить статистика, у 2008 році зареєстровано найвищий рівень за всі роки зростання захворювання. Н ай гірша ситуація склалася у Мелітополі та Енергодарі, а також Михайлівському, Розівському, Веселівському районах. Розпочато лікування 220 ВІЛ-інфікованих антиретровірусними препаратами. Однак лише 49 ВІЛ-інфікованих споживачів ін'єкційних наркотиків регулярно звертаються за отриманням замісної підтримувальної терапії.

Тісно пов'язане з туберкульозом та ВІЛ-інфекцією питання наркоманії. Показник поширеності наркоманії в області впродовж останніх трьох років залишається майже незмінним. Рівень захворюваності торік складав 2,4 на 10 тисяч населення при середньому показнику в Україні – 1,2. Найбільше залежних виявлено у містах Запоріжжя, Мелітополь, Енергодар, у Кам'янсько-Дніпровському та Вільнянському районах.

Ситуацію може змінити не лише покращення просвітницької та профілактичної роботи. Медики звертають увагу на проблему фінансування лікувальних закладів, які утримують хворих на туберкульоз та ВІЛ-інфекцію. Минулого року вдалося зробити ремонт лише деяких відділень обласного протитуберкульозного диспансеру. Як відзначали учасники засідання, через брак коштів затягується ремонт в о бласн ому центрі з проф і лактики та боротьби зі СНІДом.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

8 років на сторожі безпеки: Патрульна поліція Запорізької області відзначає річницю

Ситуація складна, але контрольована: про енергозабезпечення Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Іван Федоров про ліквідацію наслідків негоди

Маленькі переселенці з Бердянщини провели незабутній відпочинок на Західній Україні

Запоріжжя долучається до загальнонаціонального проєкту з підтримки сімейного патронату

СБУ викрила прихильника рашизму, який агітував за відновлення урср

Впродовж доби окупанти 310 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 782-го дня війни

Ветерани та члени їх сімей можуть отримати 400 тисяч гривень на відкриття бізнесу

Як не втратити зв’язок та інтернет під час відключень електроенергії

За матеріалами СБУ заочну підозру отримала колаборантка, яка «здавала» загарбникам українців-противників окупації на Запоріжжі