Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Медицина показники здоров’я покращує, екологія - погіршує

24 квітня 2009 - 11:51

Відбулося засідання колегії управління охорони здоров'я облдержадміністрації, на якому розглянуто стан реалізації заходів, спрямованих на поліпшення якості надання медичної допомоги дитячому та жіночому населенню області.

У своїй доповіді заступник начальника управління охорони здоров'я облдержадміністрації Раїса Шевченко зазначила, що показник малюкової смертності по області у 2008 році в порівнянні з 2007 зменшився на 22,74% або з 12,97 у 2007 році до 10,02 у 2008 році. Набули позитивної динаміки окремі напрямки роботи акушерсько-гінекологічної служби області: до 91 % підвищилися показники ранньої явки вагітних, до 65 % - нормальних пологів, до 74 % - партнерських пологів у пілотних закладах області; до 37 % - виживання дітей вагової категорії 500-999 грамів; знизилась захворюваність вагітних на 28 %; а новонароджених - на 14 %; кількість абортів зменшилася на 10%.

У рамках роботи програми “Репродуктивне здоров'я нації на період до 2015 року” з жовтня 2008 році розпочав свою роботу спільний українсько-американський проект «Разом до здоров'я».

Були визначені пріоритетні міста та райони області для проведення навчальних тренінгів з питань планування сім'ї та репродуктивного здоров'я: м. Запоріжжя, Бердянськ, Мелітополь, Запорізький, Оріхівський, Михайлівський, Бердянський та Мелітопольський райони.

У Запорізькій області забезпечена доступність до служби репродуктивного здоров'я та планування сім'ї. Функціонує Запорізький обласний Центр планування сім'ї, 4 міські центри планування сім'ї у Запоріжжі, Бердянську, Мелітополі, Енергодарі та кабінети, які діють у жіночих консультаціях міст та районів області. Вагомим джерелом допомоги у зміцненні репродуктивного здоров'я, підвищення рівня організації та якості перинатальної допомоги став також міжнародний проект «Здоров'я матері та дитини», який працює в області з лютого 2007 року.

У роботі колегії взяла участь доктор медичних наук, професор Інституту гігієни та медичної екології АМН України Ольга Тимченко, яка повідомила про результати проведеної в нашій області роботи щодо вивчення впливу факторів ризику, насамперед, екології на стан репродуктивного здоров'я населення, материнської та малюкової смертності, основні демографічні показники. Згідно з дослідженнями, стан екології вже завдав серйозної шкоди населенню області на генетичному рівні.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області