Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Національно-культурні товариства під час пандемії й надалі допомагатимуть тим, хто цього потребують

25 травня 2020 - 13:42

Директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Владислав Мороко взяв участь у зустрічі у хабі «Платформи спільних дій», де керівники й представники нацменшин Запорізької області обговорили наслідки пандемії та подальші дії, спрямовані на вихід з кризи.

У заході взяли участь віце-президент спілки вірмен Запорізької області, директор єврейського общинного центру «Мазаль Тов» Інеса Носенко, віце-президент Спілки вірмен Запорізької області Рудольф Акопян, заступник директора татарської організації «Ялдуз» Алі Ямбулатов, голова Запорізької ромської організації «Лачо Дром» Олексій Падченко. Інші учасники підключалися за допомогою мережі Інтернет.

Представники громадських організацій національно-культурних товариств під час заходу «Подолати спільно: багатонаціональне Запоріжжя в боротьбі з наслідками пандемії» зазначили, що солідарність і спільна боротьба – шлях до перемоги, і запевнили, що й надалі допомагатимуть тим, хто цього потребує. Голова Асоціації національних меншин Запорізької області Науфаль Хамдані розповів про благодійну роботу національно-культурних товариств в умовах карантину.

Так, Спілка вірмен Запоріжжя спільно зі Спілкою вірмен та об'єднанням вірменських медиків України (ОВМУ) разом із благодійниками надає допомогу лікарням для забезпечення роботи в умовах карантину. Віце-президент Спілки вірмен Запорізької області Рудольф Акопян передав до Пологового будинку № 4 та Обласної інфекційної клінічної лікарні, до лікарень Олександрівського та Вознесенівського районів засоби захисту для медичного персоналу та асептичні розчини. Допомога різним лікарням триває.

Волонтери громадської організації «Міський центр допомоги», представники вірменської (Спілка вірмен Запорізької області) і мусульманської (Запорізька  мусульманська громада «Якти Юл»)  спільнот  м. Запоріжжя об’єдналися, щоб допомогти мешканцям гуртожитку, де був зафіксований спалах коронавірусу. Овочі, продукти, питна вода, засоби захисту та антисептики – все це привезли мешканцям гуртожитку, які два тижні перебували на ізоляції.  Також людям  допомагали представники ІКЦ «Віра» та Запорізької кримськотатарської ГО «Ана юрт» - привозили гарячі обіди.

Представники ІКЦ «Віра» та Запорізької кримськотатарської ГО «Ана юрт» також привозили гарячі обіди студентам гуртожитку Запорізької медичної академії.

Ромська громада Запоріжжя днями отримала допомогу від Фонду EVZ (Німеччина), волонтери ГО Запорізький ромський центр «Лачо дром» розфасували продукти і медичні засоби в індивідуальні набори та доставили допомогу в родини потребуючих (ромам, які народилися до 1945 року). Допомогу від Фонду EVZ (Німеччина) отримають роми-діти війни по всій області. Вона розрахована на 20 місяців і включає в себе не лише продуктові та медичні набори, але й можливість отримати юридичні та медичні консультації.

Національно-культурне караїмське товариство «Джамаат» м. Мелітополя постійно допомагає людям похилого віку. А під час карантину всіх, кому більше 60 років, забезпечували продуктами харчування, допомагали в різних справах, щоб люди могли залишатися вдома.

Директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Владислав Мороко зазначив, що вірменська, кримськотатарська, ромська, караїмська, єврейська та інші громади активно опікуються соціально незахищеними громадянами – надають їм продуктові набори, засоби дезінфекції та індивідуального захисту. І не лише членам своїх організацій, а й всім, хто цього потребує. Найважливіше питання подолання пандемії – це суспільна підтримка. У складних ситуаціях першу скрипку завжди відіграє громадське суспільство та громадські організації. У Запорізькій області - найпотужніші представники національних громад, вони показали свої можливості та використали свій потенціал на 100% у різних сферах допомоги під час карантину.

Учасники зустрічі зазначили, що тепер важливо спільними зусиллями долати наслідки світової пандемії. Нині готуються нові проєкти, які варто буде  реалізовувати у післякарантинний період. Сьогодні вже розробляються нові платформи комунікації в умовах подолання наслідків пандемії.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

 

 


Читайте також

«В кожному населеному пункті має бути острівок соціального оптимізму та стабільності, де буде світло, тепло та можливість спілкуватися», – Іван Федоров про пункти незламності

Міжнародні партнери допоможуть Запоріжжю з облаштуванням укриттів та підземних шкіл

В регіоні допомагають людям подолати наслідки насильства

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 291 раз ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 786-го дня війни

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі