Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Можливості є, організованості – бракує

8 травня 2009 - 14:22

Питання виконання бюджету, виплати боргів із заробітної плати, цінової політики та інфляційних процесів, а також погашення боргу за використані енергоносії та подальше впровадження енергозберігаючих технологій були розглянуті на селекторній нараді Прем'єр–міністра України Юлії Тимошенко, яку вона провела з керівниками регіональних органів виконавчої влади. Запоріжжя представляли перший заступник та заступники голови облдержадміністрації Олександр Бережний, Олександр Сін, Геннадій Фукс.

За словами Юлії Тимошенко, світова фінансова криза не завадила Україні не просто виконати, а навіть перевиконати державний бюджет чотирьох місяців цього року.

- Це заслуга не лише Уряду, а й обласних державних адміністрацій, - зазначила посадовець.

З викликами кризи регіони України справляються по – різному. Деяким областям дісталось на горіхи від Прем'єр – міністра.

Серед п'яти областей, які наростили з початку року податковий борг, було названо і Запорізьку. Тому керівник Уряду зобов'язала голів облдержадміністрацій створити спеціальні комісії і вивчити ситуацію, «щоб не переріс цей факт у загальну тенденцію».

Скоротило Запоріжжя і надходження до бюджету коштів з податку з доходів фізичних осіб. Натомість, приростили надходження від сплати за землю.

Юлія Тимошенко нагадала, що вже час не просто думати, а працювати над бюджетом 2010 року. Щоб Києвом не було проігноровано думку органів влади на місцях, глава Уряду пропонує до складу урядової комісії з питань підготовки державного бюджету наступного року ввести начальників фінансових управлінь облдержадміністрацій.

Уряд хоче допомогти територіям погасити борги за використані енергоносії, щоб могли «чистими» увійти в опалювальний сезон 2009-2010 років. Для цього пропонується провести взаємозалік за борги, що накопичились до 1 січня цього року, і за рахунок кредитів «Ощадбанку» під гарантії Кабінету Міністрів погасити цьогорічну заборгованість.

Держава також має намір за кошти, що надійшли від продажу квот по Кіотському протоколу, допомогти регіонам провести реконструкцію котелень, що працюють на газі, перевівши їх на теплові насоси. У Києві до 12 травня чекають пропозицій з областей.

Інфляційні процеси не викликають стурбованості у керівника Уряду, бо у квітні інфляція загалом в Україні уповільнилась, чого не можна сказати про окремі регіони.

На жаль, Запорізька область з усіх показників посідає 3-5 місце від кінця у порівняльній таблиці, яку демонструвала Ю. Тимошенко. Посадовець запропонувала місцевій владі більше звернути увагу на проведення ярмарків, і не раз на місяць, а щотижня.

По закінченню селекторної наради перший заступник голови ОДА Олександр Бережний зобов'язав відповідні структурні підрозділи обласної виконавчої влади "не дивлячись на свята, опрацювати всі доручення Прем'єр – міністра з тим, щоб у вівторок Київ вже отримав наші пропозиції".

- Всі зауваження, що прозвучали на селекторі, ми не можемо назвати упередженими. Адже маємо всі можливості уникнути претензій, але нам бракує організованості, - наголосив О. Бережний.

Щодо боргів із заробітної плати, то регіон їх останнім часом лише нарощує. Олександр Бережний дав доручення структурним підрозділам ОДА підготувати і направити телеграми на адресу керівника Уряду про те, що левова частка боргів в регіоні припадає саме на підприємства державної форми власності, а отже має вирішуватись в київських кабінетах.

Борги ж підприємств недержавної форми власності перший заступник керівника області пропонує гасити, долучивши до справи правоохоронні органи.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Привітання голови Запорізької обласної державної адміністрації Івана Федорова з Великоднем

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 345 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 801-го дня війни

Допомагаємо військовим посилювати захист сучасними засобами радіоелектронної боротьби, – Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 246 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»