Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У Запорізькій області у сімейних формах виховання перебуває понад 3 тисячі дітей-сиріт

1 червня 2020 - 11:20

foto

Питання захисту прав та законних інтересів дітей перебувають на постійному контролі обласної державної адміністрації, місцевих органів  виконавчої влади та  самоврядування.

Центрами соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді спільно зі службами у справах дітей проведено оцінку потреб 4567 дітей із числа внутрішньо переміщених осіб. На підставі заяв батьків або осіб, що їх замінюють, статус постраждалих внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів встановлено 473 дітям за наступними категоріями: 471 – зазнали психологічного насильства; 2 - внаслідок отримання поранення, контузії, каліцтва.

За інформацією Служби у справах дітей та Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації, для задоволення виявлених потреб дитини, після встановлення їм відповідного статусу, надано різні види соціальних послуг, за згодою їх законних представників, 113 дітям.

Наразі на обліку служб у справах дітей райдержадміністрацій, міськвиконкомів міст обласного значення перебуває 72 дитини-сироти та дітей, позбавлених батьківського піклування, які є внутрішньо переміщеними особами (у тому числі: 66 дітей – з Донецької області; 6 дітей – з Луганської). Разом із законними представниками – опікунами (піклувальниками) – 39 дітей; прийомними батьками, батьками-вихователями дитячих будинків сімейного типу – 24 дитини. В інтернатних закладах системи освіти перебуває 5 дітей, в центрі соціально-психологічної реабілітації дітей  – 1 дитина; навчається  в професійно-технічних та вищих навчальних закладах – 3 дітей. Територіальними службами у справах дітей здійснюється контроль за умовами проживання та виховання цих дітей, своєчасним призначенням державної соціальної допомоги, взяттям на квартирний облік по досягненню дитиною 16-річного віку тощо.

На території Запорізької області функціонують 4 дитячі будинки сімейного типу та 6 прийомних сімей, що перемістилися  з Донецької області. З метою поліпшення житлових умов 2 дитячим будинкам сімейного типу у місті  Запоріжжі надано в користування  службове житлове приміщення та забезпечено меблями, побутовою технікою та іншими предметами тривалого вжитку відповідно до міської програми. 

Пріоритетним напрямом роботи облдержадміністрації залишається влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, до сімейних форм виховання. 

Наразі  сімейними формами виховання охоплено 89,6%. На  обліку  територіальних  служб  у справах дітей області перебуває 3775 дітей-сиріт та дітей,  позбавлених батьківського піклування, з них у сімейних формах виховання  перебуває 3308 дітей. 

У Запорізькій області функціонує 50 дитячих будинків сімейного типу, в них 339 дітей-вихованців, і 186 прийомних сімей, в яких виховується  385 прийомних дітей. Протягом першого кварталу 2020 року в області створено 3 прийомні сім’ї та 4 дитячих будинки сімейного типу, куди влаштовано 29 дітей.  

Протягом  першого кварталу 2020 року усиновлено 27 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

В області розвиваються такі форми сімейного виховання, як патронатні. Наразі функціонує 2 сім’ї патронатних вихователів у Михайлівському та Більмацькому районах області.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

 

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

386 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області