Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Зміни до Конституції України – шлях до ефективної влади

2 червня 2009 - 14:35

На думку очільника регіону, нещодавня політична реформа не була завершена і призвела до дисбалансу всередині системи влади. Особливо від цих недоліків потерпає місцеве самоврядування, яке обмежене не лише у сферах впливу, але й у фінансових ресурсах.

- Має відбутися перерозподіл влади на місцях, – зазначив  Олександр Старух. – І слід не лише розширити коло повноважень місцевого самоврядування, але й надати відповідне законодавче та фінансове забезпечення для здійснення цих повноважень.

Усунути існуючий дисбаланс та стабілізувати систему влади, чітко розмежувати повноваження, підвищити роль місцевого самоврядування та посилити представництво регіонів має на меті проект Конституції, внесений Президентом України.

- За умов двопалатного парламенту законотворчістю займатимуться не лише представники окремих політичних сил, що у переважній своїй більшості проживають у столиці, тож і проблемами територій особливо не переймаються, але й виразники інтересів кожного регіону України, – наголосив, звертаючись до журналістів, голова обласної виконавчої влади.

Щодо функцій місцевих державних адміністрацій, вони, згідно запропонованого проекту, повинні здійснювати не виконавчі функції, а суто контролюючі, і при цьому мати всі необхідні важелі впливу. Тоді не виникатимуть ситуації, подібні до проблеми заборгованості із зарплати на державних підприємствах. Так, протягом минулого місяця підприємства державної форми власності заборгованість перед працівниками збільшили ще на 5 млн. грн., у той час як решта боржників  суми боргів  зменшила.

- Ті правила, за якими сьогодні працює система влади, позбавлені логіки. І якщо ці правила не змінити, влада не буде ефективною, – резюмував Олександр Старух.

Він також поінформував представників мас-медіа, що протягом червня в області відбудуться різноманітні зустрічі, "круглі столи", дискусії та лекції щодо обговорення чинної Конституції, її недоліків та запропонованих змін.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 813-го дня війни

Запоріжці долучилися до науково-практичної конференції «Україно моя вишивана»

Спорт, патріотизм та ментальне здоров'я: в День вишиванки школярі навчались опановувати власні емоції

В Запоріжжі створили вишиванку-оберіг, яка стане талісманом для воїнів на передовій

Запорізький край відзначає день вишиванки

Емоції, командний дух та воля до перемоги: «Їжаки» тріумфують у фіналі «Пліч-о-пліч» у Запоріжжі

«Незламний хаб» розквітнув вишиванками: переселенці з окупованих територій відзначили свято єдності та підтримки

СБУ ідентифікувала 6 колаборантів з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі, які забезпечували перевезення бюлетенів під час проведення фейкових виборів

Оголошено набір на безоплатне навчання на психологів, що працюють з ветеранами

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Двох чоловіків та жінку поранено під час ворожої атаки по Василівському району.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 812-го дня війни