Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Іноземні інвестиції: підсумки 1 кварталу 2009 року

2 червня 2009 - 16:21

За даними Головного управління статистики в Запорізькій області протягом січня-березня 2009 року в економіку області закордонними інвесторами було вкладено $ 9,6 млн. прямих інвестицій.

Основними формами залучення прямих іноземних інвестицій були надходження у вигляді рухомого і нерухомого майна, які склали 72,7% вкладеного капіталу, та грошових внесків – 26,2%.

Разом з тим, іноземний капітал у вигляді прямих інвестицій зменшився на $ 1,0 млн., в основному  за рахунок вилучення цінних паперів (88,6%) та грошових внесків (11,4%).

Також за рахунок уточнення даних та кола підприємств, що звітують за формою державного статистичного спостереження, відбулося збільшення обсягу прямих інвестицій станом на початок року на 4,9 млн.$. (у порівнянні з даними на кінець попереднього року).

Станом на 1 квітня 2009 року обсяг прямих іноземних інвестицій в економіці областісклав 839,5 млн. $.

Крім того, загальна сума заборгованості за кредитами та позиками, отриманими підприємствами області від прямих інвесторів, складала $ 15,7 млн.

Про наявність прямих іноземних інвестицій звітували 365 підприємств області. Домінуюча частка капіталу нерезидентів (89,6%) вкладена в економіку м. Запоріжжя.

Прямі інвестиції в область надходили із 51 країни світу.

Станом на 1 квітня 2009 року на першому місці за обсягами прямих іноземних інвестицій в економіку області знаходився Кіпр, на другому –  Швеція (31,5% та 20,1% загальної суми відповідно). Серед найбільших інвесторів також були Республіка Корея – 17,9%, Швейцарія – 4,2%, Естонія – 4,1%, Данія – 3,6%, Сполучене Королівство – 3,2%, Словаччина – 2,5%, Британські Віргінські Острови – 2,0%, Австрія – 1,8%.

Капітал нерезидентів в основному зосередився у переробній промисловості (69,4% загального обсягу прямих інвестицій), а саме: у виробництві харчових продуктів (25,6%), машинобудуванні (25,4%), металургійному виробництві (15,0%), хімічному та нафтохімічному виробництві (2,0%). На торгівельні підприємства припадало 12,0% загального обсягу, на підприємства, основним видом економічної діяльності яких були операції з нерухомим майном, оренда, інжиніринг – 9,2%.

 Запорізька область посідає  восьме місце  по залученню прямих іноземних інвестицій. В економіці області працює 2,3% вкладеного в Україну прямого іноземного капіталу.

На одного жителя області припадає  459,7 $ прямих іноземних інвестицій, м. Запоріжжя – $ 962,1.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Впродовж доби окупанти 438 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 813-го дня війни

Запоріжці долучилися до науково-практичної конференції «Україно моя вишивана»

Спорт, патріотизм та ментальне здоров'я: в День вишиванки школярі навчались опановувати власні емоції

В Запоріжжі створили вишиванку-оберіг, яка стане талісманом для воїнів на передовій

Запорізький край відзначає день вишиванки

Емоції, командний дух та воля до перемоги: «Їжаки» тріумфують у фіналі «Пліч-о-пліч» у Запоріжжі

«Незламний хаб» розквітнув вишиванками: переселенці з окупованих територій відзначили свято єдності та підтримки

СБУ ідентифікувала 6 колаборантів з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі, які забезпечували перевезення бюлетенів під час проведення фейкових виборів

Оголошено набір на безоплатне навчання на психологів, що працюють з ветеранами

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Двох чоловіків та жінку поранено під час ворожої атаки по Василівському району.