Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Банки регіону погіршили показники своєї діяльності

3 червня 2009 - 14:27

За інформацією управління Національного банку України в Запорізькій області у січні – березні 2009 року знизилися основні показники діяльності банківської системи області.

На початок квітня банківські операції в регіоні здійснювали 899 банківських установ, з них - 3 банки, 40 філій, 850 відділень банків та 6 пунктів обміну іноземної валюти. В області представлені 76 із 185 діючих в Україні інших депозитних корпорацій (банків).

 

За підсумками І кварталу 2009 року установами інших депозитних корпорацій в області досягнуто прибуток у сумі 22,9 млн. грн., що майже у 5 разів менше, ніж у І кварталі 2008 року (112,9 млн. грн.)

Обсяг депозитів, залучених установами інших депозитних корпорацій в області, на початок 2009 року становив 9,268 млрд. грн., що становить 2,92% від загальної суми депозитів по Україні. У річному обчисленні темпи зростання депозитів становили 100,4% проти 154,7% на кінець березня 2008 року.

Така динаміка відповідала загальному зниженню економічної активності на фоні погіршення зовнішнього та внутрішнього попиту та все ще існуючої недовіри населення до фінансового стану окремих депозитних корпорацій та банківської системи в цілому.

За вкладниками найбільшою залишалася частка депозитів домашніх господарств – 62,5% від загального обсягу депозитів. Кошти нефінансових корпорацій у структурі депозитів займали 32,6%, інших фінансових корпорацій – 4,1%.

За загальними депозитними вкладеннями область посіла 7 місце; за депозитними коштами нефінансових корпорацій – 6 місце, домашніх господарств – 8 місце

За видами валют у нефінансових корпораціях переважали депозити в іноземній валюті – 57,6% та кошти з короткими строками залучення, особливо на рахунках на вимогу (47,8%), а домашні господарства віддавали перевагу депозитам у національній валюті – 57,2% від загального обсягу депозитів.

Протягом I кварталу залишки коштів на рахунках домашніх господарств зменшилися на 10,3%, у тому числі у національній валюті – на 7,9%, в іноземній валюті – на 13,3%.

Кредити в економіку, надані установами інших депозитних корпорацій в області, становили 17,4 млрд. грн.

У I кварталі 2009 року динаміка темпів кредитування в національній валюті була нерівномірною, а в іноземній валюті спостерігалося зменшення.

За сферами економіки найбільші обсяги кредитів установами інших депозитних корпорацій в області було спрямовано у сектор нефінансових корпорацій (53,9% від загального обсягу кредитування економіки) та сектор домашніх господарств (46,0%).

У структурі кредитів за строками домінували довгострокові– 57,8% від загального обсягу кредитних вкладень.

За видами валют переважала частка кредитів в іноземній валюті 52,2%.

За цільовим спрямуванням найбільша частка кредитів (88,6% від загального обсягу кредитів, наданих нефінансовим корпораціям) припадала на поточну діяльність позичальників. Найвищим попитом користувались довгострокові кредити в іноземній валюті.

Темпи іншого інвестиційного кредитування збільшилися до 147,1% проти 144,6% у березні 2008 року, іпотечного кредитування – до 105,3% проти скорочення їх торік до 79,3%.

За видами економічної діяльності найбільші обсяги кредитів установами інших депозитних корпорацій в області надавалися у переробну промисловість (46,7%), торгівлю (27,5%) та сільське господарство (8,1%).

Темпи кредитування домашніх господарств були помітно вищими від темпів кредитування нефінансових корпорацій.

Станом на 1 квітня 2009 р. заборгованість за кредитами, наданими домашнім господарствам, становила майже 8 млрд. грн.

У I кварталі 2009 року зниження заборгованості за кредитами домашніх господарств відбулося переважно за рахунок скорочення обсягів довгострокових кредитів в іноземній валюті.

Вимоги банківських установ за кредитами домашніх господарств скоротилися на 4,2%, у тому числі у національній валюті – на 5,4%, в іноземній – на 3,7% за рахунок скорочення кредитів за всіма строками користування.

За I квартал 2009 року заборгованість як за споживчими кредитами, так і за кредитами на нерухомість скоротилася (на 5,9% та 0,7% відповідно) за рахунок зменшення обсягів довгострокового кредитування та переважно в іноземній валюті.

За загальними обсягами кредитування та обсягом кредитів нефінансовим корпораціям область посідає 7 місце в Україні.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 813-го дня війни

Запоріжці долучилися до науково-практичної конференції «Україно моя вишивана»

Спорт, патріотизм та ментальне здоров'я: в День вишиванки школярі навчались опановувати власні емоції

В Запоріжжі створили вишиванку-оберіг, яка стане талісманом для воїнів на передовій

Запорізький край відзначає день вишиванки

Емоції, командний дух та воля до перемоги: «Їжаки» тріумфують у фіналі «Пліч-о-пліч» у Запоріжжі

«Незламний хаб» розквітнув вишиванками: переселенці з окупованих територій відзначили свято єдності та підтримки

СБУ ідентифікувала 6 колаборантів з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі, які забезпечували перевезення бюлетенів під час проведення фейкових виборів

Оголошено набір на безоплатне навчання на психологів, що працюють з ветеранами

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Двох чоловіків та жінку поранено під час ворожої атаки по Василівському району.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 812-го дня війни