Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Повернення ПДВ під час кризи – це питання виживання підприємств

16 червня 2009 - 15:35

Голова облдержадміністрації Олександр Старух провів нараду щодо стану відшкодування податку на додану вартість суб"єктам господарювання області. У заході взяли участь його перший заступник Олександр Бережний та заступник Геннадій Фукс, заступник голови облради Леонід Анісімов, голова обласної податкової адміністрації Іван Ковальчук, представники підприємств.

- Проблема несвоєчасного повернення ПДВ останнім часом набула для підприємств області та економіки регіону в цілому загрозливих масштабів. Відтак це питання безпосередньо пов"язано з захистом прав громадян, - окреслив ситуацію Олександр Старух.

За січень-травень поточного року підприємствами області заявлено на відшкодування ПДВ суму 1 млрд. 115 млн. грн.. З них повернено трохи більше 728 млн. грн., що становить 83% до показника аналогічного періоду минулого року. Найбільше держава заборгувала ВАТ "Запоріжсталь" – 272 млн.грн., ВАТ "ЗАлК" – 191 млн.грн., ЗАТ "ЗАЗ" – 108 млн.грн. На тлі цих сум невідшкодування ПДВ сільгосппідприємствам за продане молоко і м"ясо у 3 млн.грн. виглядає начебто дрібницею. – Але напередодні жнив для сільгоспвиробників ця сума є життєво важливою, – підкреслив очільник регіону.

Як констатували учасники наради, не принесла бажаного результату і постанова КМУ, згідно з якою за рахунок відшкодованого ПДВ планувалося погашати заборгованість із зарплати. Таким чином підприємствам області повернуто 177 тис. грн., тоді як лише на ДП "Радіоприлад" борги з зарплати перевищують 3 млн.грн.

Під час обговорення можливих шляхів вирішення проблеми зазначалося, що від регіональної влади, податкової адміністрації зокрема, тут мало що залежить. Це компетенція урядового рівня. Однак на місцях можна і треба розробляти пропозиції і надавати їх уряду, народним депутатам. Серед таких прозвучала пропозиція про повернення до вексельної форми розрахунку на період кризи, про внесення низки змін до чинного закону про ПДВ.

За підсумками наради вирішено проаналізувати та узагальнити всі місцеві напрацювання для надання державним органам влади.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Як не втратити зв’язок та інтернет під час відключень електроенергії

У Запоріжжі виявили 2 автобуса, водії яких працювали без дозвільних документів

Міноборони запускає мобільний застосунок Резерв+ для військовозобов'язаних, призовників та резервістів

Звичайний хлопець виявив бажання піти на захист Батьківщини

Іван Федоров: «Науково-технологічний прорив допоможе Україні здобути перемогу»

Триває набір кадрового резерву держслужбовців

СБУ викрила «суддю» з Мелітополя, яка виносила сфабриковані вироки місцевим мешканцям

Коли говорять гармати, музи не мовчать: у Запорізькій обласній філармонії відбувся гала-концерт «Акорди Хортиці»

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 438 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 813-го дня війни

Запоріжці долучилися до науково-практичної конференції «Україно моя вишивана»