Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізькі лікарі обговорили проект Державної програми «Цукровий діабет»

16 червня 2009 - 17:13

Участь в обговоренні взяли і представники обласної виконавчої влади – голова облдержадміністрації Олександр Старух, його заступник Микола Фролов, начальник управління охорони здоров'я ОДА Наталія Мотовиця.

Як зазначив, відкриваючи зустріч, Олександр Старух, питання профілактики, діагностики та лікування цукрового діабету набувають в Україні все більшої актуальності з огляду на стійку тенденцію до зростання кількості хворих.

Тільки за останні 3 роки показник захворюваності в області збільшився зі 195,7 осіб до 253. В цілому ж в Україні на 1 січня 2009 року зареєстровано 1 млн. 138 тис. 120 хворих на цукровий діабет і понад 41 тисяча з них проживає у Запорізькій області. Проте, на думку лікарів, ця картина не повна, адже йдеться лише про діагностовані випадки. Насправді ж на одного виявленого пацієнта припадає 2 хворих, яких не було діагностовано.

Відзначивши позитивну динаміку фінансування програм боротьби із цукровим діабетом, Олександр Старух водночас наголосив на його недостатності. Сьогодні кошти виділяються переважно для забезпечення хворих інсуліном. На профілактику, діагностику, придбання таблетованих препаратів грошей не вистачає.

- Ми повинні працювати на випередження захворювання, на його профілактику. Бо купити ліки – це вже боротися з наслідками, а це коштує значно дорожче і для бюджетів, і для самої людини, - наголосив очільник області.

Фахівці обговорили переваги та недоліки запропонованого проекту Державної програми. Одностайні були учасники засідання щодо необхідності забезпечення безперебійного постачання інсуліну хворим на цукровий діабет. Серед інших пропозицій – передбачити у програмі можливість підготовки, навчання та підвищення кваліфікації лікарів-ендокринологів.

Довідка:

У програмі відображені такі завдання: постійний скринінг цукрового діабету та його ускладнень; створення і забезпечення належного функціонування системи профілактики, діагностики та лікування цукрового діабету; широке застосування сучасних медичних технологій; удосконалення порядку забезпечення хворих лікарськими засобами та виробами медичного призначення; створення та ефективне функціонування реєстру хворих на цукровий діабет; забезпечення закладів охорони здоров'я сучасними діагностичними системами для оцінки ефективності лікування хворих, своєчасного виявлення та лікування ускладнень діабету; удосконалення системи соціального захисту і реабілітації зазначених осіб; забезпечення наукового супроводу Програми; сприяння розвиткові міжнародного співробітництва з відповідних питань; активізація роз'яснювальної роботи серед населення з метою підвищення рівня обізнаності з питань запобігання, діагностики та лікування цукрового діабету, його ускладнень; удосконалення відповідно до міжнародних вимог нормативно-правових актів, що регулюють проведення клінічних досліджень нових вітчизняних та імпортованих лікарських засобів.

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 817-го дня війни

В Запоріжжі об’єднали зусилля для подальшого розвитку краю: ідеї, плани, рішення

Кому з отримувачів житлових субсидій та пільг потрібно до 1 липня звернутися за продовженням виплат?

Запорізька платформа співпраці та розвитку 2024 – майданчик професійних здобутків та ідей

Визначитися з майбутньою професією та обрати профтех вступникам допомагає карʼєрний форум

Як уникнути електричного перевантаження у квартирі?

За матеріалами СБУ засуджено 4 «високопосадовців»-колаборантів на Запоріжжі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 378 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 816-го дня війни

У Запоріжжі вшанували пам'ять жертв політичних репресій

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області