Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Олександр Старух: "Корупція – це виклик державі та кожному громадянину"

17 червня 2009 - 14:06

Голова обласної державної адміністрації Олександр Старух взяв участь у розширеному засіданні колегії прокуратури області. Учасники наради розглянули питання «Про стан додержання правоохоронними органами, органами виконавчої влади та місцевого самоврядування, органами і установами виконання покарань вимог законодавства про боротьбу з корупцією, а також прокурорського нагляду з цих питань».

Як зазначив у своїй промові Олександр Старух, корупція створює серйозну загрозу для ефективності державного механізму, тож протидія цьому явищу є одним із пріоритетних спільних завдань всіх гілок влади.

- Корупція – це виклик державі, виконавчій та представницькій владі, правоохоронній системі. Це – виклик кожному громадянину, - підкреслив очільник області.

За даними досліджень, сьогодні корупція в Україні набула широкого розмаху, адже за рівнем корумпованості суспільства наша держава випереджає не лише розвинуті країни, але й деякі так звані країни третього світу.

Серед найбільш «уражених» галузей – земельні відносини, судочинство, освіта та охорона здоров'я. Хоча, на думку голови обласної виконавчої влади, визначення корупції, зафіксоване у чинному законодавстві, не охоплює всі її реальні прояви.

До чинників, що сприяють виникненню корупцію та ускладнюють боротьбу з нею, на думку Олександра Старуха, належать, у першу чергу, недосконалість чинного законодавства та відсутність чітких процедур і правил в діяльності державних установ.

- Якби все у роботі владних структур було прозоро і зрозуміло для пересічних громадян, випадків корупційних діянь було б значно менше, - зауважив посадовець.

Серед інших, не менш вагомих факторів – неефективний внутрішній контроль в органах влади, низькі зарплати державних службовців та згубна звичка самих громадян вирішувати ті чи інші питання за допомогою грошей.

Олександр Старух також поінформував учасників засідання про основні заходи, які вживає обласна державна адміністрація для боротьби з корупцією.

Наприкінці минулого року розпорядженням голови ОДА затверджено план заходів на 2009 рік щодо реалізації Концепції подолання корупції в Україні «На шляху до доброчесності». Згідно цього плану проводяться наради, семінари та навчання з питань виконання Закону України «Про боротьбу з корупцією», організації взаємодії місцевих органів виконавчої влади з правоохоронцями та органами прокуратури.

І хоча ці заходи дають певні результати, вони, за словами керівника регіону, подекуди мають формальний характер та є вочевидь недостатніми.

- Проблему не можна спрощувати, адже корупція – явище соціальне, яке не можна пояснити простим бажання чиновника взяти хабара, - наголосив Олександр Старух. – Тож основні наші зусилля мають бути спрямовані на профілактику цього явища. Маємо зробити корупцію справою не лише ризикованою, але й невигідною.

На думку голови облдержадміністрації, відповідна робота передбачає як посилення карних санкцій проти корупціонерів та контролю у владних структурах, так і підвищення правового та соціального статусу державного службовця, стимулювання його до законослухняної поведінки шляхом формування свідомого розуміння наслідків корупційного діяння.

 

Довідково:

За 5 місяців поточного року працівниками уповноважених державних органів складено і направлено до суду 69 протоколів за виявленими корупційними правопорушеннями (5 місяців 2008 року – 92), у тому числі стосовно державних службовців місцевих органів виконавчої влади – 3 (4,3%), посадових осіб органів місцевого самоврядування – 66 (95,7%).

За результатами розгляду протоколів судами ухвалені рішення про притягнення до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу 42 посадових осіб (60,9% від кількості протоколів), у тому числі 22 голови сільських рад, 16 секретарів сільрад та спеціалістів органів місцевого самоврядування.

2 справи закрито за відсутністю складу або події правопорушення, 1 справа направлена на розгляд громадської організації за малозначністю. На розгляді судів знаходяться 24 справи.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 786-го дня війни

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн