Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Найстаріший в Україні фестиваль бойового мистецтва пройде на території Запорізької області

26 серпня 2020 - 14:46

Сьогодні у пресцентрі Запорізької облдержадміністрації відбулася пресконференція президента ВГО Всеукраїнська федерація «Спас» Олександра Притули,  присвячена проведенню на острові Хортиця триденного XXIV Міжнародного фестивалю національних воїнських та традиційних культур «Запорозький Спас» імені Анатолія Єрмака. Урочисте відкриття фестивалю пройде 29 серпня о 12.00 годині на Кінному театрі «Запорізькі козаки». У заході взяла участь керівниця апарату облдержадміністрації Зінаїда Бойко.

  • Унікальна подія – XXIV Міжнародний фестиваль національних воїнських та традиційних культур «Запорозький Спас» імені Анатолія Єрмака  проходить за підтримки Міністерства молоді та спорту України, Запорізької обласної державної адміністрації, Запорізької обласної ради, Запорізької міської ради. Це дійство, яке умовно синергує, поєднує зусилля усіх небайдужих людей, – повідомив президент ВГО Всеукраїнська федерація «Спас» Олександр Притула. 

В рамках заходу відбудуться турніри історичного та козацького фехтування, змагання з традиційних видів боротьби на поясах, навхрест, штовхач – Котигорошко,  чемпіонат України з боїв «Лава на лаву» тощо. Під час фестивалю буде представлено: блок національних бойових мистецтв та видів боротьби; пленери народних майстрів вишиванок, хенд-мейк та ковальське мистецтво; концерт за участю кобзарів, народних колективів та талановитих співаків.

Одна з цілей, які ставить перед собою фестиваль, це популяризація української культури та бойових мистецтв. 

  • Запорізька обласна державна адміністрація із задоволенням долучається до таких заходів, які є своєрідним магнітом для всієї України. Це найстаріший фестиваль в Україні, а стосовно Запоріжжя, то це один із найулюбленіших фестивалів. На сьогоднішній день він   залучає велику кількість людей, які проживають не тільки в Запорізькій області, а й за межами регіону, за межами України. Впевнена, що фестиваль матиме величезний успіх і  цього року, не зважаючи на наявні обмеження, залучить якомога більше людей, – зазначила Зінаїда Бойко.  

Фестиваль проходитиме на відкритому повітрі із дотриманням усіх вимог адаптивного карантину.  Департамент культури, туризму, національностей та релігій Запорізької облдержадміністрації та КУ «Обласний методичний центр культури і мистецтв» будуть забезпечувати постійний методологічний супровід фестивалю. В рамках Програми розвитку культури Запорізької області на 2018-2022 роки буде надана підтримка щодо організації фестивалю: транспортні послуги, друкована продукція, оренда сценічного комплексу тощо.

  • З методичним центром у нас з’явилися й інші плани. Нами поставлена мета, щоб бойова культура українського народу і безпосередньо «Спас», були під захистом ЮНЕСКО, –  заявив Олександр Притула.

Як повідомляють організатори фестивалю, у цьому році буде представлена грузинська національна боротьба, боротьба азовських греків, татарська боротьба, азербайджанська боротьба, ушу, українські національні види бойових мистецтв, бойовий гопак, козацький двобій. Родзинкою фестивалю стане справжня козацька артилерія у кількості 70 гармат. Вперше будуть представлені: реконструйований козацький гуляй-город – фортеця, яка рухається; історичне фехтування; козацька стрільба з лука.

До культурної програми фестивалю планують приєднатися гурт «Вартові неба», гурт «Вертеп», естрадна співачка Надія Крутова-Шестак, вокаліст Роман Полонський, колектив Стритівської кобзарської школи та інші. 

    

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

 

Читайте також

В регіоні допомагають людям подолати наслідки насильства

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 291 раз ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 786-го дня війни

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області