Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У Запорізькій області за підтримки міжнародної спільноти створюються комфортні умови для проживання вимушених переселенців

28 серпня 2020 - 15:20

Заступник голови облдержадміністрації Віталій Тишечко провів зустріч з представниками Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН) та представниками благодійного фонду «Право на захист». Учасники зустрічі обговорили питання адаптації, умов проживання та адаптації внутрішньо переміщених осіб у Запорізькій області.

- Від імені Запорізької громади вітаю Вас в нашому регіоні. Подолання наслідків військового конфлікту у східній частині України та забезпечення потреб внутрішньо переміщених осіб – це першочергове завдання влади регіону. Ми дуже вдячні міжнародній спільноті за допомогу у відбудові соціальної інфраструктури, відновленні ключових об’єктів інфраструктури в постраждалих областях, а також забезпечення належних умов проживання для переселенців та приймаючих громад. У Запорізькі області  проживає понад 56 тисяч внутрішньо переміщених осіб, і, як показує практика, більшість з них вже не планує повернення на минуле місце проживання. Тож наша головна мета – зробити все, аби наш регіон став гідною домівкою для них, допомогти звикнути до нових реалій. Ми намагаємось надати всю необхідну допомогу: чи то психологічну підтримку, чи допомогу в отриманні житла, і активно співпрацюємо в цьому напрямку з міжнародними організаціями, маємо значні успіхи в цьому. Наша задача – розвивати інфраструктуру області, надавати людям житло та роботу, покращувати умови проживання у Запорізькій області, - зазначив Віталій Тишечко.

У рамках проєкту «Сприяння розвитку соціальної інфраструктури», який направлений на підтримку внутрішньо переміщених осіб та безпосередньо реалізує Український фонд соціальних інвестицій (УФСІ) за підтримки уряду Німеччини за три роки співпраці у Запорізькій області впроваджено 11 мікропроєктів з реконструкції об’єктів соціальної сфери (5 житлових приміщень, 3 дитячі садки, 2 школи та  1 інтернатний заклад) у м. Мелітополь, м. Токмак, смт. Комиш-Зоря та с. Преслав Приморського району на загальну суму понад 62 млн грн.

У рамках програми «Розвиток соціальної інфраструктури у зв’язку із збільшенням кількості ВПО» за підтримки німецького товариства міжнародного співробітництва GIZ GmbH з 2017 року в області реалізовано 23 проєкти з ремонту та реконструкції (школи, лікарні, дитячі садки, об’єкти сфери соціального захисту) на суму більше 180 млн євро грантової допомоги.

Також за підтримки проєкту GIZ завдяки мобільному кейсу люди похилого віку, люди з інвалідністю та громадяни, та інші соціально вразливі верстви населення зможуть отримати послуги, не відвідуючи ЦНАП.

За грантові кошти  Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ) в м. Запоріжжя (вул. Стешенка, 18) створено модульне містечко на 455 квартир.

За підтримки Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) в рамках Надзвичайної кредитної програми для відновлення України (НКПВУ) було відібрано та включено загалом 31 об’єкт з будівництва та реконструкції соціальних закладів Запорізької області загальною вартістю більше 1 млрд. грн.

У рамках проєкту ведеться реконструкція гуртожитку у м. Приморськ для створення 50 квартир для переселенців  та молодих лікарів.

Також на території області затверджені програми розвитку соціального житла:

 в м. Запоріжжя (обсяг фінансування 794 тис. грн., кількість квартир (садибних будинків) - 136),

в м. Бердянськ (обсяг фінансування 1050 тис. грн., кількість квартир – 2),

в м. Токмак (обсяг фінансування 49 377,533 тис. грн., кількість квартир – 51),

в м. Вільнянськ (обсяг фінансування 1450 тис. грн.).

Крім того, в області успішно реалізується регіональна програма індивідуального будівництва на селі «Сільське подвір’я» (обсяг фінансування на 2020 рік 5,46 млн грн.) для забезпечення житлом громадян, в тому числі ВПО шляхом отримання довгострокових пільгових кредитів під 3% на придбання та будівництво житла.

На сьогоднішній день визначено перелік закладів  комунальної власності, в яких забезпечується тимчасове перебування переміщених осіб у м. Запоріжжя (7 житлових об’єктів), та по 1 об’єкту с. Новополтавка Чернігівського району та смт Новомиколаївка.

Представники благодійного фонду та Управління Верховного комісара ООН у справах біженців високо оцінили досягнення та роботу, що проводиться у Запорізькій області та обговорили шляхи можливої співпраці.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Рекордні 18 медалей завоювали запорізькі спортсмени на чемпіонаті Європи з ушу

Нові домовленості між регіонами України та Європи посилять захист і безпеку – Президент на другому Міжнародному саміті міст і регіонів

Запоріжжя відсвяткувало День Європи урочистим підняттям прапора ЄС

Нацгвардієць з Енергодару на псевдо «Нота» поділився історією героїчного порятунку побратимів

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Одну жінку поранено під час ворожого авіаційного удару по Запорізькому району

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 805-го дня війни

«Рускій воєнний флот – до дна!»: в Запоріжжі погасили нову марку Укрпошти

Поставлена крапка у проблемі неоднозначного трактування статусу підконтрольних уряду територій України

На світанку росіяни підступно атакували Запоріжжя ракетами – пошкоджено квартири та авто цивільних мешканців

Запорізькі спортсмени готуються до літньої Олімпіади-2024

Згадати минуле заради майбутнього: в Запоріжжі вшанували пам'ять героїв Другої світової війни