Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

«…Серед степу козак з Богом тихо розмовляє…»

16 липня 2009 - 12:24

В Національному заповіднику «Хортиця» в день підписання Декларації про державний суверенітет України відбулося урочисте відкриття скульптурної композиції «Козак Мамай». Участь у церемонії взяли голова обласної державної адміністрації Олександр Старух, міський голова Запоріжжя Євген Карташов, заступники голови ОДА Геннадій Фукс, Микола Фролов та Роман Дригинич.

Вже кількасот років образ козака Мамая для українського народу слугує уособленням його волелюбних прагнень, нескореності та незламності козацького духу, мрії про могутню вільну Україну. Мамай в українській культурі - це козак-легенда, який “…посеред степу чекатиме ранку й розмовлятиме із Богом. Встане на світанку. Вийме волю з-за пазухи і нагострить правду. Візьме в руки гордість й силу, знищить брехню й зраду… Сонце світить на обрії, воленька співає. Серед степу козак з Богом тихо розмовляє”…

Останні дослідження запорізьких істориків довели, що образ цей має реальний прототип, який пів-тисячоліття тому – 16 липня 1509 року - народився у зимівнику на острові Хортиця.

Відкриваючи церемонію, Олександр Старух привітав запоріжців із 19-річницею проголошення Декларації про державний суверенітет України, що заклала підвалини української державності та є символом свободи і волі.

- Так само символом свободи і волі є Запорозьке козацтво, - зауважив посадовець, - а символом козацтва є козак Мамай. І сьогодні ми разом із підписанням Декларації святкуємо його 500- ий день народження.

Олександр Старух подякував ініціаторам проекту - керівництву Національного заповідника «Хортиця» та авторові скульптури та запевнив, що обласна виконавча влада готова й надалі підтримувати подібні ініціативи щодо приведення території острова у належний вигляд.

Очільник регіону також передав Музею історії Запорозького козацтва ілюстроване видання, присвячене дослідженню образа козака Мамая в українській історії.

Довідково:

Гранітну фігуру вже бувалого козака-характерника з традиційним «оселедцем» на голові створив запорізький скульптор Сергій Канишев. Основою паркової скульптури стала гранітна глиба 1,5 – тонної ваги, що добута в Янцівському гранітному кар'єрі.

Задум втілити в життя за кошти запорізьких меценатів, які співробітничають з заповідником. Останній має задум створити на острові цілий ансамбль паркових скульптур, які б відображали тему козацтва взагалі і Запорозької Січі зокрема.

 

 

Управління у справах преси та інформації

 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 795-го дня війни

Прилади нічного бачення (монокуляри та бінокуляри) постійно потрібні нашим захисникам.

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 335 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами

Поліція Запоріжжя посилює безпекові заходи напередодні релігійних свят

Середня, професійна та вища освіта мають працювати у взаємодії заради розвитку

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів