Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Інститут власників багатоквартирних будинків має запрацювати якнайшвидше

30 липня 2009 - 15:08

Шляхи реформування житлово-комунальної галузі розглядали на обласній нараді за участю першого заступника Міністра з питань житлово-комунального господарства України Ореста Лотоцького, заступника голови облдержадміністрації Геннадія Фукса, міських голів, керівників відповідних підприємств.

Не ламаючи старе, створити нове – таким бачить обласна виконавча влада реформування житлово-комунальної сфери регіону. Великі надії покладаються на створення товариств співвласників багатоквартирних будинків, ліквідацію ЖЕКів як таких і організацію керуючих компаній - своєрідних служб єдиного замовника.

Справа йде поки що повільно. За словами Геннадія Фукса (його підтримали більшість міських голів) все ще не вдається перебороти свідомість людей, які б взялися самі наводити лад там, де живуть, а відповідно, гальмується і створення товариств співвласників. З горем навпіл у Запоріжжі їх створено 62, є також у Мелітополі та Бердянську.

- А має якнайшвидше запрацювати цілий інститут співвласників багатоквартирних будинків, - наголосив заступник очільника області.

У Запоріжжі ЖЕКи мають замінити керуючі компанії. Чотири пілотних проекти вже втілюються в життя.

Учасники наради були одностайні в одному – для позитивних змін потрібні і нові, відповідні часу, закони України в житлово-комунальній галузі. І профільне міністерство тут, як кажуть, має грати першу скрипку, а не перекладати всі проблеми на органи місцевого самоврядування.

- Не забуваючи про реформування, ми повинні сьогодні в межах існуючих законів готувати галузь до зими, - повернув присутніх до нагальних проблем Геннадій Фукс. Він окреслив кілька проблемних позицій, які потрібно негайно вирішувати.

Перш за все комунальники не повинні забувати, що мають високий потенціал для енергозбереження. Оптимізація схем теплопостачання все ще є болючим питанням для багатьох міст. За словами Г. Фукса, якби, скажімо, у тих же Пологах працювали над цим, то проблем з забезпеченням теплом жителів міста могло бути менше.

Посадовець також нагадав керівникам територій про своєчасну розробку економічно обґрунтованих тарифів з обов'язковим врахуванням інвестиційної складової. На сьогодні Запорізька область має вищий за середній по Україні рівень розрахунку за спожиті енергоносії.

 

Управління у справах преси та інформації

(.doc, 39Kb)

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 792-го дня війни

Запорізька область отримає пів мільярда гривень на ремонт та будівництво шкільних укриттів, – міністр освіти та науки Оксен Лісовий

Транспортну компанію, яка працює без дозвільних документів, виявив територіальний відділ «Укртрансбезеки»

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Про пенсії ветеранів-чорнобильців говорили під час круглого столу

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств