Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Дотримання законності у земельних відносинах – сфера відповідальності місцевої влади

6 серпня 2009 - 15:47

Питанням землекористування та забезпечення майнових і житлових прав військовослужбовців була присвячена нарада, що пройшла за участю голови облдержадміністрації Олександра Старуха, його першого заступника Олександра Бережного, заступника Геннадія Фукса, голів райдержадміністрацій, представників органів місцевого самоврядування та військових відомств.

Приводом для розмови став лист Президента України Віктора Ющенка до Прем'єр – міністра України Юлії Тимошенко, в якому глава держави вимагає вжити невідкладних заходів для недопущення зловживань при оформленні та видачі державних актів на право власності на землю.

Серед основних порушень, що їх окреслив Президент та які, за словами Олександра Старуха, мають місце і в Запорізькому регіоні – хабарництво в системі земельних органів та їх забюрократизованість, затягування процедури оформлення державних актів на право власності, відсутність ефективного державного контролю за вартістю послуг із виготовлення землевпорядної документації.

Внаслідок зазначених недоліків у роботі земельних органів майже 150 тисяч запоріжців, що скористалися правом приватизації земельних ділянок, і досі не отримали державні акти на право власності на землю.

- Галузь земельних відносин не може слугувати особистим чи корпоративним інтересам. Дотримання норм українського законодавства у цьому питанні – сфера прямої відповідальності керівників територій, - зазначив Олександр Старух.

Окремої уваги, на думку очільника обласної виконавчої влади, потребує також питання використання земельних ділянок, що перебувають у користуванні Міністерства оборони України. На сьогодні 61,5% земель, які знаходяться у користуванні військових частин Міноборони, не використовуються за цільовим призначенням.

Серед інших, учасники наради розглянули й питання забезпечення майнових та житлових прав військовослужбовців. На жаль, представники Міністерства оборони констатували: на забезпечення військових житлом катастрофічно не вистачає коштів. «Зависло» й питання про відселення мешканців із закритих військових містечок №68 (с. Балабино), №72 (с. Юльївка) та №74 (с. Мокре, м. Запоріжжя). Досягнуто домовленість з Міноборони про передачу фондів військового містечка №11 (бул. Гвардійський, 70, м. Запоріжжя) до комунальної власності міста в обмін на житло для звільнених військовослужбовців вищезазначених військових містечок.

Ситуацію ускладнило рішення Кабінету Міністрів щодо заборони Міністерству оборони здійснювати відчуження військового майна. Тому київські чиновники не поспішають надати незалежну оцінку основних фондів, а без цього міська влада Запоріжжя не може прийняти їх на баланс міста та відповідно придбати квартири на суму вартості основних фондів і передати їх у державну власність до сфери управління Міноборони.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?

Компас вкаже напрямок: в Запоріжжі школярі навчаються спортивного орієнтування

Освітній сервіс єДокумент в «Дії»: запитання та відповіді

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 428 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 790-го дня війни

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров

Європейський тиждень вакцинації: лікарі нагадують про важливість щеплень

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць

Уряд України надає грантову підтримку для розвитку агросектору