Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

В області відкрили реконструйоване дитяче протитуберкульозне відділення

20 жовтня 2020 - 16:40

20 жовтня голова Запорізької облдержадміністрації Віталій Боговін, голова Запорізької обласної ради Григорій Самардак, заступник голови ОДА Віталій Кардаш та заступниця голови ОДА Олена Теряєва відвідали урочистий захід з нагоди відкриття реконструйованого санаторного дитячого протитуберкульозного відділення КНП «Запорізький регіональний фтизіопульмонологічний клінічний лікувально-діагностичний центр».

● На відкриття протитуберкульозного санаторію Запорізька область чекала довгі 4 роки! В 2016-му році цю будівлю зачинили через аварійний стан і, як наслідок - в області поступово почала зростати захворюваність. В 2019 році показник захворюваності на туберкульоз серед дітей склав 23,1 на 100 тисяч населення, що практично у 3 рази перевищує середній показник (8,7) по Україні. За 9 місяців 2020 року він став ще більше – уже 25,1! Дійшли до того, що хворі діти, яких треба негайно госпіталізувати, стоять в черзі. Знаючи всі цифри та розуміючи ситуацію, я поставив перед командою два головних завдання: 1. Щоб дітвора не стояла в чергах на оздоровлення. 2. Щоб в області був сучасний санаторій, де діти могли б лікуватись і цікаво проводити час. Заклад, який буде лікувати, а не лякати! Нам вдалося домовитись з кожним учасником процесу на всіх рівнях. І сьогодні бачимо результат. За рік тут пройде лікування близько 120 дітей! - прокоментував подію Віталій Боговін.
Будівля санаторного дитячого протитуберкульозного відділення з 2016 року перебувала у аварійному стані. Коштами обласного бюджету були виконані роботи з капітального ремонту покрівлі та заміни електропроводки 2 поверху будівлі. Роботи з реконструкції санаторію продовжилися 2017 року в рамках партнерства з Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ).
Завдяки командній роботі обласної державної адміністрації в рекордні строки роботи на об'єкті завершено, отримано всі необхідні дозволи. Заклад повністю готовий приймати пацієнтів. 
Дякую всім партнерам, підрядникам, фахівцям ДАБІ і державній експертизі, які з розумінням і повною відповідальністю віднеслись до відкриття цього об’єкту. Нехай усмішки щасливих дітей, що будуть одужувати в цих стінах, стануть нашою винагородою! - додав очільник області.
У новому санаторному дитячому протитуберкульозному відділенні функціонуватиме приймальне відділення, що має у своєму складі 3 боксовані палати; дитяча гральна кімната та 9 навчальних класів для дітей різних вікових груп; ванна кімната для осіб з інвалідністю; харчоблок з сучасним технологічним обладнанням, що дозволить готувати їжу для дітей з різними потребами.
На другому поверсі відділення розміщенні: спальна кімната для дітей дошкільного віку; конференц-зал, в якому планується проведення конференцій, курсів та тренінгів для медичного персоналу; актова зала, де передбачається проведення дитячих свят; комп’ютерний кабінет та фізіотерапевтичний кабінет, оснащений сучасним обладнанням.
На території біля відділення збудовано новий дитячий майданчик.
 
Довідково.
КНП «Запорізький регіональний фтизіопульмонологічний клінічний лікувально - діагностичний центр» на сьогоднішній день в Запорізькій області - це єдиний заклад, де функціонує дитяче відділення для лікування туберкульозу у дітей та підлітків. Наразі у закладі для лікування дітей надано 50 стаціонарних ліжок. З відкриттям санаторного дитячого протитуберкульозного відділення до загального обсягу додасться ще 40 ліжок, призначених для надання спеціалізованої медичної допомоги дитячому населенню області.
На базі нового відділення будуть продовжувати лікування діти, хворі на туберкульоз, після завершення інтенсивної фази лікування. Зможуть отримувати допомогу діти з вогнищ туберкульозної інфекції, яким буде проводитися хіміопрофілактика, та діти з латентною туберкульозною інфекцією - проведення курсу лікування.
 
Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна

«Хто подає, той виграє»: завершується відбірковий етап з волейболу серед дівчат

Професійні психологи навчали молодь Запоріжжя дбати про ментальне здоров’я

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області