Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Три запорізькі лікарні будуть перетворені на Ковідні госпіталі, а у Мелітополі буде відкрито додаткове відділення для лікування хворих на COVID

23 жовтня 2020 - 14:00

Під керівництвом заступниці голови облдержадміністрації Олени Теряєвої в режимі онлайн відбулось позачергове засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Запорізької області. Учасники засідання обговорили епідемічний стан на території Запорізької області, аналіз використання ліжкового фонду у лікарнях та забезпечення закладів охорони здоров’я, визначених для надання допомоги хворим на COVID-19, медичним киснем та засобами індивідуального захисту.

- На жаль, сьогодні ми вимушені констатувати різке погіршення епідемічної ситуації з розповсюдженням  коронавірусної  інфекції в Запорізькій області. За сприяння Міністерства охорони здоров’я Запорізький обласний лабораторний центр отримав і почав використовувати додаткове обладнання ПЛР діагностики, що дозволило пришвидшити отримання результатів тестувань. За чотири дні (19, 20, 21 та 22 жовтня) було зроблено 7 тис. 884 тести та отримано 3 тис. 6 позитивних результатів. Всі ці результати опрацьовуються медичними працівниками первинної та  вторинної ланки, та відповідним чином будуть внесені до звітності. Ми фіксуємо антирекорди по захворюваності на COVID. За 21 жовтня зафіксовано 309 нових випадків захворювання, за минулу добу було зареєстровано вже 402 нові випадки захворювання. На ранок 23 жовтня в цілому в Запорізькій області зареєстровано 7 494 підтверджені випадки захворювання на COVID-19. На сьогодні 16 адміністративних територій області з 25 мають перевищення граничного рівня епідемічної безпеки,  а це - 60% території. Лідерами із захворюваності є міста Запоріжжя, Мелітополь, Токмак, Оріхівський та Пологівський райони. Таке стрімке розповсюдження коронавірусної інфекції є результатом не тільки легковажного ставлення до протиепідемічних заходів самих людей. Це також результат безвідповідальності керівників місцевого самоврядування, кандидатів в депутати, які організовували проведення масових заходів, які заборонені під час карантинних обмежень, - відзначила Олена Теряєва.

Як зазначила завідувач відділення організації епіддосліджень ДУ «Запорізький обласний лабораторний центр МОЗ України» Марина Колерова, стрімкий ріст захворювання фіксується з початку вересня, особливе занепокоєння викликає захворюваність дітей та медичних працівників. Всього захворіло 638 дітей (+52 за минулу добу) та 655 медиків (+41 за минулу добу). Показник завантаженості ліжок, виділених під COVID, в області вже досяг 74,4%. У Запоріжжі зайнято 70% виділених ліжок під COVID. Якщо цей показник зросте до 75% та буде триматися 5 днів, то Запорізька область потрапить до «червоної» зони епіднебезпеки.

За словами в. о. директора Департаменту – начальника управління реформ та розвитку медичної допомоги Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Марини Воловик, зростає кількість захворілих, які перебувають на стаціонарному лікуванні, у тому числі, які потребують кисневої підтримки. Щоб збільшити кількість ліжок на лікування пацієнтів з COVID, прийнято рішення щодо перепрофілювання в Ковідний госпіталь трьох лікарень №2, 6, 7 у м. Запоріжжі, а також розгортання третього інфекційного відділення в багатопрофільній лікарні у Мелітополі на 100 додаткових місць. Таким чином, у чотирьох медичних закладах додатково може бути задіяно 310 ліжок для лікування хворих на COVID. За необхідності лікарні другої хвилі також можуть бути перепрофільовані для лікування хворих на COVID.

У разі додаткового розгортання ліжкового фонду, медичні працівники мають пройти підготовку та навчання для лікування хворих на коронавірусну інфекцію. 

Для стаціонарного лікування хворих заклади першої хвилі повинні бути забезпечені киснем на 80%. Запорізька область отримала субвенцію з державного бюджету для забезпечення подачею кисню ліжкового фонду закладів охорони здоров’я в розмірі – 25 млн 151,6 тис. грн.

В результаті проведення поточних ремонтів існуючих мереж киснепроводів, створення нових кисневих магістралей та мобільного кисневого парку з 200 кисневих концентраторів, кількість ліжок, забезпечених киснем, в жовтні-листопаді буде збільшена на 860 одиниць. Це дозволить за рахунок субвенції покращити кисневе забезпечення ліжкового фонду закладів охорони здоров’я, але, готуючись до різних сценаріїв епідситуації з COVID, місцевій владі потрібно зробити все для того, щоб у найкоротший термін 50% всього ліжкового фонду закладів охорони здоров'я Запорізької області мали кисневе забезпечення. 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 786-го дня війни

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн