Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

В Запорізькій області успішно реалізується Цільова програма «Назустріч людям»

26 жовтня 2020 - 14:30

В першу неділю листопада традиційно відзначається День працівника соціальної сфери. В сфері діяльності установ соціальної сфери на сьогодні перебуває понад півмільйона жителів області, фактично – кожний третій. Фахівці соціальної сфери опікуються питаннями соціального захисту населення, наданням допомоги особам, які потрапили в складні життєві обставини

Важливою є функція органів соціального захисту у питаннях трудових відносин, оплати праці і зайнятості. Незважаючи на складні соціально-політичні обставини в країні, у Запорізькій області зарплата продовжує зростати. Наразі, у січні-серпні середній розмір становив 11 138 грн. в місяць. Цей показник відповідає п’ятій позиції по Україні.

Забезпечується надання обумовлених законодавством пільг та компенсацій пенсіонерам. На сьогодні в Запорізькій області проживає 525,6 тисяч пенсіонерів, з них 39,5 тисяч ветеранів війни, у тому числі 19,8 тисяч учасників бойових дій, 191,5 тисяч ветеранів праці та 110,1 тисяч дітей війни. 201 особа з числа пільговиків впродовж року оздоровилась в санаторно-курортних закладах.

Вразливі верстви населення залучаються до програми житлових субсидій. В неопалювальний період цей вид допомоги в області отримувало 135,4 тис. сімей.

Станом на 1 жовтня було призначено державну соціальну допомогу близько 4,2 тис. малозабезпечених сімей. Також 39,8 тис. сімей отримали державну допомогу згідно з Законом України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми».

Понад 17,2 тис. осіб з інвалідністю з дитинства та дітей з інвалідністю отримали державну соціальну допомогу на загальну суму 320,6 млн. грн.

Одночасно з державними програмами в Запорізькій області діє Цільова програма підтримки населення «Назустріч людям» на 2020-2024 роки. Вона суттєво впливає на соціальний захист мешканців регіону і передбачає додаткові заходи підтримки, надання різних видів адресної допомоги, виходячи із потреб за рахунок коштів обласного бюджету. На цьогорічні заходи програми передбачено понад 55 млн. грн.

З початку року адресну грошову допомогу особам, які потрапили в складні життєві обставини, отримало 12,6 тисяч жителів області, у тому числі майже 6 тис. пенсіонерів, людей похилого віку.

Особлива увага в області приділяється онкохворим. Їх з початку року звернулось 1009 осіб. Онкохворі отримали грошову підтримку на суму близько 4,6 млн  грн.

У рамках програми «Назустріч людям» 268 особам - членам сімей загиблих ветеранів війни, які брали участь у бойових діях на території інших держав та на територіях проведення антитерористичної операції на Сході України, компенсовано вартість житлово–комунальних послуг, твердого палива і скрапленого газу.

За рахунок коштів обласного бюджету передбачено придбання 340 санаторно - курортних путівок для ветеранів війни, праці, дітей війни та осіб з інвалідністю до санаторіїв Запорізької області. 493 учасника бойових дій у Другій світовій війні отримали щорічну грошову допомогу у розмірі 1000 гривень.

Особлива увага в області приділяється проблемам самотніх громадян похилого віку, позбавлених підтримки рідних. Зараз в регіоні діють 17 територіальних центрів соціального обслуговування, 19 центрів надання соціальних послуг, 6 відділів соціального захисту та 2 сектори забезпечення соціальної допомоги вдома громадянам, які не здатні до самообслуговування. Мешканцям 23 територіальних громад соціальні послуги продовжують надавати районні, селищні, міські надавачі соціальних послуг. Вказаними закладами та установами обслуговується близько 29 тисяч громадян похилого віку та осіб з інвалідністю, з яких понад 3,7 тисячі ветеранів війни.

У структурі надавачів соціальних послуг функціонує 48 відділень соціальної допомоги вдома, 20 відділень денного перебування, 5 відділень стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання.

Найпоширеніший вид соціальних послуг, яких потребують особи поважного віку та з інвалідністю - це послуга догляду вдома. Їм допомагають у самообслуговуванні, придбанні продуктів харчування, приготуванні їжі, прибиранні приміщень, обробці присадибних ділянок тощо.

У соціальній сфері області функціонує 10 комунальних стаціонарних установ. В них перебуває на повному утриманні 2,8 тис. громадян, у тому числі людей похилого віку та ветеранів. З урахуванням вимог діючого на сьогодні карантину, їх мешканцям створені комфортні умови, забезпечене якісне чотириразове харчування, надається кваліфікована медична допомога, організовано змістовне і цікаве дозвілля.

Вже 16 років успішно діє комунальна установа «Запорізький обласний центр комплексної реабілітації осіб з інвалідністю». З 2009 року працює комунальний заклад «Запорізький обласний центр комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю», в якому  проходять курс соціальної реабілітації діти з особливими потребами. В спеціалізованих кабінетах Центру використовується сучасне обладнання. Є кімната лікувальної фізкультури, сенсорна, кабінети працетерапії, масажний, логопедичний тощо.

Цільова програма «Назустріч людям», крім того, має за мету вирішення соціальних проблем 13,3 тисячі учасників антитерористичної операції та членів їх сімей. До Дня захисника України грошову допомогу було виплачено близько 13 тис. учасникам бойових дій в АТО. За рахунок державного бюджету 172 учасника АТО направлені на психологічну реабілітацію. Оздоровлено в санаторно – курортних закладах 211 бійців. Направлено для професійної адаптації 130 учасників антитерористичної операції. Першочергово за рахунок обласного бюджету їм надаються путівки для оздоровлення у санаторіях і профілакторіях, розташованих в Запорізькій області. Протягом 2020 року оздоровлено 90 дітей, у яких один з батьків загинув (пропав безвісти) в зоні АТО, а також 763 дитини осіб, які брали або беруть безпосередню участь у антитерористичній операції.

У Запорізькій області перебуває на обліку 56,2 тисячі внутрішньо переміщених осіб або майже 45,4 тисячі сімей. З них понад 16,2 тисячі – працездатних; 7,7 тисяч дітей; 2,4 тисячі осіб з інвалідністю і більш ніж 29,3 тисячі пенсіонерів. Під час цьогорічної оздоровчої кампанії послугами оздоровлення та відпочинку охоплено 316 дітей з числа внутрішньо переміщених сімей.

Центрами соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді виявлені та проінспектовані тисячі сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах. Цим сім’ям було надано комплекс різних соціальних послуг. За рахунок коштів обласного бюджету проведено значну роботу з оздоровлення дітей, які потребують особливої соціальної уваги. Всього забезпечено послугами з оздоровлення та відпочинку близько 32 тис. дітей шкільного віку або 16,7% від їх загальної кількості.


Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

386 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області