Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Заступниця голови ОДА Олена Теряєва розповіла про нові обмеження карантину у «помаранчевій» зоні та про стан готовності медичних закладів

29 жовтня 2020 - 14:30

Рішенням регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій на всій території  Запорізькій області з 26 жовтня введено «помаранчевий» рівень епідемічної небезпеки поширення COVID-19. Про нові обмеження та стан готовності медичних закладів розповіла громадянам заступниця голови облдержадміністрації Олена Теряєва в ефірі каналу «Суспільне Запоріжжя».

Наразі в Запорізькій області з 25 територій у 21 зареєстровано перевищення базового рівня захворюваності. Найбільш критичний рівень у місті Запоріжжі – 219, 4 на 100 тис. населення (перевищення базового показника в 5 разів). Показник захворюваності у Бердянську –  153,5 на 100 тис. населення (перевищення майже в 4 рази), у Пологівському районі - 307,8 на 100 тис. населення, Оріхівському – 290,9 на 100 тис. населення.

З 26 жовтня в Запорізькій області заборонено: проведення масових заходів за участі більше 20 осіб, при умові розміщення 1 особи на 20 кв. метрів; робота закладів розміщення окрім готелів; діяльність розважальних закладів, ресторанів у нічний час; діяльність з надання послуг громадського харчування за умови наповненості понад 50% посадкових місць; діяльність спортивних залів та фітнес-центрів, крім залів, що приймають відвідувачів не більше 1 на 10 кв. м; відвідування закладів освіти групами кількістю більше, ніж 20 осіб, крім закладів дошкільної, загальної середньої, позашкільної та спеціалізованої мистецької освіти. 

На територіях “помаранчевої” зони також припиняються планові госпіталізації. Однак, заступниця голови ОДА наголосила, що медична допомога всім людям в критичному стані надаватиметься як і раніше. Не буде відмов в госпіталізації породіллям, людям з гострою хірургічною потребою, онкохворим. Однак остаточне рішення про те, чи варто відкладати операцію чи госпіталізацію, приймає лікуючий лікар.

Крім того, Олена Теряєва розповіла про стан готовності медичних закладів до збільшення кількості хворих на COVID-19 та ситуацію із захворюваністю серед медиків.

  • Загалом захворіло 775 медичних працівників. Наразі в Запорізькій області працює 21 лікарня першої хвилі, де розгорнуто 1703 ліжка для лікування хворих на COVID-19. Ми можемо додати ще ліжок, переобладнати лікарню в ковідний госпіталь, купити обладнання, доукомплектувати киснем і розгорнути кисневі магістралі, але ми не можемо відновити медичний персонал. Так, ми робимо все можливе, і зараз розгортається план медичної мобілізації працівників лікарень другої хвилі, які поки що незадіяні в допомозі хворим на COVID-19. Також ми будемо звертатися до медичного університету, коледжів, - наголосила на складності ситуації Олена Теряєва.

Як зазначила заступниця голови ОДА, Міністерство охорони здоров’я має чотири сценарії щодо подальшого розвитку ситуації із захворюваністю на COVID-19.

  • Перший сценарій - це ситуація зараз, коли ми маємо за добу до 8000 тисяч хворих по країні. Можливостей мережі медичних закладів достатньо для того, щоб ефективно реагувати. В області у закладах першої хвилі є вільні місця, в тому числі, і на ліжках, що забезпечені киснем. Ми постійно моніторимо ситуацію, і наразі мережа медзакладів області справляється із навантаженням, - пояснила Олена Теряєва.

За словами заступниці голови ОДА, другий сценарій почне діяти, коли в Україні буде реєструватися понад 10 000 тисяч хворих щодня. За таких умов планується розгорнути весь ліжковий фонд. 30 відсотків усіх ліжок Запорізької області, за винятком обласної дорослої та дитячої клінічної лікарень, психіатричних та онкологічних лікарень, будуть переобладнанні для допомоги хворим на COVID-19.

  • Під ковідні госпіталі заплановано розгортання 2,6,7 лікарень Запорізької міської ради. Ми маємо розуміти, що окрім COVID-19 є й інші патології. Ми будемо зберігати максимум ліжок для інших хворих і виключно тільки 30 % усього ліжкового фонду концентрувати для хворих на COVID-19, - зауважила Олена Теряєва.

Третій сценарій погіршення епідситуації, коли кількість хворих в країні за добу перевищить 15 000 тисяч, передбачатиме розгортання мобільних госпіталів, і це будуть не медичні локації.

Останній сценарій, коли фіксуватиметься понад 20 000 тисяч хворих кожної доби, буде вводитися медичне сортування: кому надавати допомогу в першу чергу, хто може потрапити на ліжка з киснем.

  • У нас вже є план на другий сценарій. Ми також готуємо всі наші ліжка, максимально створюючи умови для кисневої підтримки пацієнтів. Наразі понад 40% ліжок першої хвилі з киснем. Є можливість за рахунок субвенції з державного бюджету у розмірі 25 млн грн підтримати забезпечення лікарень киснем. На сьогодні відбуваються поточні ремонти існуючих кисневих мереж, їх розгалуження, створюються нові. Планується закупівля «мобільного кисневого парку» - 200 кисневих концентраторів. Готуємо другий ешелон лікарів, молодших медичних працівників, - додала наприкінці заступниця голови ОДА Олена Теряєва.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю


 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 790-го дня війни

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров

Європейський тиждень вакцинації: лікарі нагадують про важливість щеплень

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць

Уряд України надає грантову підтримку для розвитку агросектору

Запальний черліденг: запорізькі дівчата відточують свою майстерність

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 514 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 789-го дня війни

«До нас приїжджають діти з сусідньої області, адже в нас є укриття, а значить – можливість навчатися офлайн», – директорка однієї зі шкіл Запорізького району

Понад 10500 ноутбуків отримали школярі Запорізької області від ЮНІСЕФ

Понад 200 коптерів та іншої техніки передали військовим на Запорізькому напрямку