Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

На базі Запорізької обласної клінічної лікарні створено телемедичний центр

5 листопада 2020 - 13:30

Сьогодні, 5 листопада, у Запоріжжі відбулося офіційне відкриття першого та єдиного обласного центру телемедицини, створеного на базі Запорізької обласної клінічної лікарні. Створення центру відбулося за сприяння Запорізької обласної державної адміністрації.

Центр координуватиме процес надання телемедичних консультацій між лікарями первинної допомоги та вузькими спеціалістами. Телемедичне консультування здійснюватиметься за допомогою технічних рішень професійної телемедичної мережі Medinet.

Під час консультацій лікарі зможуть пересилати у захищеному електронному вигляді інформацію про пацієнта, включаючи дані електрокардіографії, УЗД, рентгенодіагностики, МРТ, що забезпечує ефективну комунікацію сімейного лікаря (терапевта, педіатра) з вузькопрофільним спеціалістом. 

Віталій Боговін під час виступу окреслив основні переваги телемедицини для жителів області. По-перше, це нова якість медичної допомоги за рахунок дистанційної консультації висококваліфікованих лікарів. По-друге, доступність, бо пацієнт оперативно отримує офіційну консультацію профільного лікаря, не залишаючи межі свого населеного пункту. Також це економія часу, коштів і сил хворих людей на поїздку до лікарні. А в умовах, коли везти хворого до лікарні неможливо, дистанційна швидка консультація може врятувати життя.

- Коронавірус не залишив нам вибору і часу на роздуми! Тому ми оперативно на всіх фронтах чинимо опір хворобі, що кожен день забирає життя! І телемедицина – один із інструментів. З того, що я сьогодні побачив, немає сумнівів, нам вдалося! Це означає, що кожен хворий з самого віддаленого села області зможе швидко отримати професійну консультацію прямо вдома! А лікарі зможуть безконтактно допомогти більшій кількості хворих. Такі речі рятують життя! Ми бачимо, що хто хоче, той - працює! – зазначив на відкритті телемедичного центру голова облдержадміністрації Віталій Боговін.


Телемедична мережа об’єднала понад 50 медичних закладів міста та області, і процес приєднання закладів триває. Навчання пройшли понад 270 лікарів, проведено 134 тестові консультації.

  • Сама ідея впровадження телемедичних рішень в Запорізькій обласній лікарні, звісно, обговорювалась вже давно. Але пандемія COVID-19 та напрацювання голови облдержадміністрації Віталія Боговіна дали цим ідеям поштовх та значне прискорення. Для реалізації телемедичного центру нами було виділено приміщення, зроблено ремонт та закуплено технічне обладнання, сформовано штат координаторів та технічних спеціалістів. На сьогодні нами сформовано колектив із 68 лікарів, що будуть надавати телемедичні консультації із 20 найзатребуваніших спеціалізацій. Також ми впровадили регламенти, що забезпечують швидку реакцію та найкоротші терміни виконання заявок на телемедичні консультації, - повідомив головний лікар Запорізької обласної клінічної лікарні Ігор Шишка.

Також він розповів, що для усіх закладів, які надсилають до центру запит на телемедичні консультації, центр працює безоплатно. Тобто, лікарі первинної та спеціалізованої медичної допомоги вільні консультуватись з його фахівцями без додаткових для себе витрат.

  • 9 вересня відбулась перша робоча зустріч – ініціація створення телемедичної мережі в Запорізькій області. Це була зустріч з лікарями первинної медичної допомоги, які на сьогодні перебувають на передовій та, як ніколи, потребують практичної допомоги від вузьких спеціалістів та відчуття тилу від усієї медичної спільноти. Сьогодні, 5 листопада, всього за півтора місяці від першої зустрічі, ми відкрили обласний телемедичний центр. Дякую всім, хто долучився! В такі терміни проєкти подібного масштабу можуть реалізувати тільки професіонали та по справжньому сильні команди, - зауважила у своєму виступі заступниця голови облдержадміністрації Олена Теряєва.

У всіх закладах, що приєдналися, наразі триває навчання та проведення тестових навчальних консультацій. Зокрема, станом на 3 листопада проведено 144 тестових консультації та 25 реальних від активних учасників мережі. Але офіційний старт роботи телемедичної мережі сьогодні, 5 листопада.

Планується, що телемедичний центр найближчим часом працюватиме цілодобово, 24 години на добу та 7 днів на тиждень. Пацієнти зможуть у будь-який час отримувати консультації лікарів, також лікарі різного профілю можуть одночасно надавати кваліфіковану допомогу.

Також Віталій Боговін оглянув стан термомодернізації відділення екстреної медичної допомоги та хід реконструкції в операційному і аудиторному корпусах. Завершення всіх ремонтних робіт планується на початку грудня 2020 року.

 

 Довідково.

Medinet – професійна телемедична мережа України для всіх рівнів медичної допомоги. Вона дозволяє проводити професійні телемедичні консультації між лікарями первинної медичної ланки (терапевтами, сімейними лікарями, педіатрами) та вузькопрофільними лікарями. На сьогодні мережа об’єднує понад 370 медзакладів та близько 4300 лікарів. В рамках мережі проведено понад 14 000 телемедичних консультацій лікар-лікар. Телемедична мережа Medinet також дозволяє фіксувати, збирати статистику та робити аналітику, пов’язану з консультаціями щодо захворюваності на коронавірус COVID -19.  

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України

Розвиток освіти в умовах воєнного стану – тема педагогічного форуму в Запоріжжі

ЄМК ДП «Запорізький експертно-технічний центр Держпраці» – на приватизаційному аукціоні

«Хтось мав це робити»: у Запоріжжі вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи

«Ми відчуваємо, що не самотні, адже нас підтримують та допомагають»: діти-сироти отримали ноутбуки від благодійників

Спортивне орієнтування: «Їжаки» з Запоріжжя шукають шлях до перемоги

Компенсації за працевлаштування ВПО: оновлено послугу на порталі Дія

Контррозвідка СБУ встановила особу резидента російського гру, який планував терористичний акт в багатолюдному місці Запоріжжя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 326 разів ударили по Запорізькій області