Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У Запорізькій області тривають посилені перевірки за дотриманням карантинних обмежень

10 листопада 2020 - 14:45

Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області продовжують здійснювати контроль за дотриманням суб’єктами господарювання протиепідемічних заходів на період дії карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби COVID-19. Про це під час брифінгу повідомив начальник  Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області Віктор Шершнєв.

Щодо епідеміологічної ситуації в області Віктор Шершнєв відзначив, що на ранок 10 листопада у Запорізькій області зареєстровано 14 693  лабораторно підтверджені випадки захворювання на COVID-19. За минулу добу було зареєстровано 588 нових випадків захворювання.

З 9 листопада у «червоній» зоні знаходяться міста Запоріжжя та Мелітополь, а також Новомиколаївський, Оріхівський та Чернігівський райони. Інші адміністративні території Запорізької області залишаються у «помаранчевій» зоні. Не дивлячись на введені карантинні заборони та обмеження, результати перевірок вказують на те, що вимоги карантинних обмежень продовжують порушуватись як суб’єктами господарювання, так і громадянами. 

Протягом жовтня було перевірено 1694 об’єкти, порушення виявлені на 892 (52,7%). Порушення виявлені на кожному другому об’єкті. 

Найбільше порушень виявлено:

- у закладах громадського харчування – 70,9%, при цьому, у вересні цей показник складав 55 %, у серпні -61%.

- об’єктах продовольчої торгівлі – 63,3% (у вересні - 55,4%, серпні - 64%);

 -об’єктах непродовольчої торгівлі – 50,1% (у вересні - 46,8%, серпні - 48%); 

- у громадському транспорті, в салонах краси та перукарнях – 46,5% (у вересні – 42,8 %, у серпні - 42,6%).

До порушників застосовувались відповідні заходи реагування, зокрема, надано 892 приписи (пропозиції) про усунення недоліків, складений 251 протокол про адміністративні порушення, у 225 випадках поінформовані органи виконавчої влади та місцевого самоврядування, у 119 – Національна поліція.

Спільно з представниками Національної поліції проконтрольовано дотримання протиепідемічних вимог на авто- та залізничних вокзалах, у транспорті, що здійснює маршрутні перевезення у містах Запоріжжі, Бердянську, Мелітополі та інших населених пунктах області. 

Встановлені порушення карантинних вимог в частині дотримання соціальної дистанції, маскового та дезінфекційного режимів, відсутності умов для дотримання особистої гігієни водіїв на кінцевих зупинках та відстійниках громадського транспорту та санітарної обробки салонів і обладнання транспортних засобів. 

Про результати перевірок проінформовані Запорізька обласна державна адміністрація, органи виконавчої влади та місцевого самоврядування.

За результатами перевірок притягнуто до адміністративної відповідальності 36 відповідальних осіб, в тому числі, керівництво автовокзалів (автостанцій) м. Запоріжжя, м. Оріхів, с. Велика Білозерка та залізничних вокзалів м. Запоріжжя. 

З початку листопада Держпродспоживслужбою перевірено  234 об’єкти нагляду, порушення виявлені на 102, що становить 43,6%. 

Найбільше порушень виявлено  на об’єктах торгівлі продовольчими товарами – у 57% від перевірених, закладах громадського харчування – 42%,  об’єктах торгівлі непродовольчими товарами та салони краси – 30%. 

Також Віктор Шершнєв розповів щодо контролю за дотриманням профілактичних, санітарно-гігієнічних та протиепідемічних заходів в закладах освіти.

Так, з початку навчального року спеціалістами Держпродспоживслужби у складі комісій з представниками органів влади та місцевого самоврядування перевірено 425 закладів, з них: 178 закладів дошкільної освіти, 245 загальноосвітніх закладів. 

Під час обстежень виявлено порушення:

- не у всіх закладах розроблений алгоритм дій на випадок надзвичайної ситуації, пов’язаної з реєстрацією випадків захворювання на коронавірусну хворобу (COVID – 19) серед вихованців та працівників закладу; 

-відсутність інформації щодо 5-денного запасу дезінфікуючих засобів та їх використання; 

-не дотримання правил особистої гігієни працівниками;

- не забезпечено фізичне дистанціювання дітей під час занять (недотримана відстань між столами 1,5 м); 

-використання килимів з довгим ворсом;

-не організовано розміщення дітей таким чином, що забезпечує максимально можливе фізичне дистанціювання в кімнатах для занять; 

-відсутність інформації про необхідність дотримання респіраторної гігієни та етикету кашлю; 

-не надані відомості щодо проведення дезінфекції поверхонь та провітрювання приміщень; 

-працівниками їдальні не використовуються засоби індивідуального захисту.

За результатами проведених заходів спеціалісти служби видали 170 приписів, 14 керівників закладів освіти притягнуті до адміністративної відповідальності, у 26 випадках проінформовані органи місцевої влади. 

При цьому, у листопаді при перевірках 16 закладів освіти було встановлено лише одне порушення.

За словами Віктора Шершнєва, наразі Урядом розглядається питання прийняття вимушеної мірі для порушників обмежень карантину - адміністративна відповідальність за ігнорування засобів індивідуального захисту у громадських місцях. За це громадянам може бути виписано штраф у розмірі 170-255 грн.

  • Треба відзначити, що свідомість щодо карантинних обмежень серед громадян та суб'єктів господарювання зростає. У першій декаді листопада ми маємо значно менше порушень. Основні порушення у різних суб'єктів однакові - це не виконання температурного скринінгу, не забезпеченість індивідуальними засобами захисту, відсутність необхідної дистанції. Проте кожен з нас повинен дотримуватись всіх вимог карантину для недопущення розповсюдження хвороби та введення більш жорстких обмежень, які були навесні. Сподіваюсь, що ми всі разом зможемо подолати та не розповсюджувати надалі це захворювання, - зазначив, підбиваючи підсумки, Віктор Шершнєв.

У Запорізькій області фахівці під час моніторингових обстежень також проводять роз'яснювальну роботу як серед суб'єктів господарювання, так і з населенням з використанням інформаційних матеріалів. Наразі робота у зазначеному напрямку триває.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю


 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна

«Хто подає, той виграє»: завершується відбірковий етап з волейболу серед дівчат

Професійні психологи навчали молодь Запоріжжя дбати про ментальне здоров’я

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 235 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 784-го дня війни

Продовжуємо підтримку наших оборонців – захисникам передали необхідну техніку

Отримав важке поранення, але планує повернутися на передову – історія військовослужбовця Сергія Лаврика

60 років вірності українському кіно: кінотеатр ім. Довженка відзначив ювілей