Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізька область отримала 200 кисневих концентраторів

12 листопада 2020 - 13:45

Сьогодні, 12 листопада, до Запорізької обласної інфекційної клінічної лікарні надійшла перша партія нових кисневих концентраторів. Апарати були закуплені за кошти виділеної на область державної субвенції за 39,5 тис грн за штуку на загальну суму 7,9 млн грн. Кисневі концентратори допоможуть лікарням області надавати якісну допомогу кисневозалежним хворим на COVID-19.

Нагадаємо, що Запорізька область отримала субвенцію з державного бюджету в сумі 25,1 млн грн саме на кисневе забезпечення. Лікарні в максимально стислі терміни проводять ремонти кисневих магістралей та створюють з нуля централізовану кисневу розводку, закуповують кисневі концентратори.

Перша партія концентраторів у кількості 200 апаратів, кожен потужністю 10 літрів, надійшла сьогодні. Наступна  передбачає ще 100 аналогічних апаратів. Один апарат може бути підключений як до одного пацієнта, так і до двох, в залежності від потреби. 

Принцип дії кисневого концентратора доволі простий. Апарат пропускає через свою систему фільтрів звичайне повітря і на виході дозволяє отримати висококонцентрований потік газу, у якому міститиметься від 60% до 80% кисню. Саме цей кисень надається пацієнтам. 

Головний лікар Запорізької обласної інфекційної клінічної лікарні Володимир Шинкаренко зазначив, що на відміну від стаціонарних громіздких апаратів, ці є мобільними та можуть бути розміщені в палаті або використані при створенні мобільних госпіталів.

“Сьогодні Запорізька область отримала такі необхідні зараз кисневі концентратори!  Із 300 апаратів буде створений мобільний кисневий парк для всіх лікарень, які зараз лікують пацієнтів з ковід. Кисневі концентратори будуть направлені на території за заявками медичних закладів, а в подальшому можуть бути перерозподілені в залежності від епідситуації на ковід,  потреби пацієнтів стаціонарів в кисневій підтримці, розгортання централізованих мереж кисневого забезпечення або необхідності забезпечення  киснем тимчасових госпіталів. Зараз кисневе забезпечення - це питання для влади номер один і ми робимо все, щоб хворі на ковід мали змогу отримувати кисень, бо кисень – це життя,прокоментувала заступниця голови ОДА з питань медицини Олена Теряєва.

За даними лабораторного центру МОЗ України в Запорізькій області станом на 12 листопада зареєстровано 16 084 людини з підтвердженим діагнозом. 92% територій області мають перевищення граничного рівня захворюваності.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Маленькі переселенці з Бердянщини провели незабутній відпочинок на Західній Україні

Запоріжжя долучається до загальнонаціонального проєкту з підтримки сімейного патронату

СБУ викрила прихильника рашизму, який агітував за відновлення урср

Впродовж доби окупанти 310 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 782-го дня війни

Ветерани та члени їх сімей можуть отримати 400 тисяч гривень на відкриття бізнесу

Як не втратити зв’язок та інтернет під час відключень електроенергії

За матеріалами СБУ заочну підозру отримала колаборантка, яка «здавала» загарбникам українців-противників окупації на Запоріжжі

Офісні приміщення у Запоріжжі на приватизаційному аукціоні. Електронні торги – 25 квітня 2024 року

Платформа допомоги врятованим – урядовий сервіс для підтримки постраждалих внаслідок війни

«Я мрію повернутися в рідний, вільний український Бердянськ!» – історія 19-річного юнака

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області