Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

З початку року лікарі первинної медичної допомоги виписали понад 12 млн е-рецептів

20 листопада 2020 - 14:30

На сьогодні державною програмою реімбурсації «Доступні ліки» скористалися 2 млн 460 тисяч пацієнтів. З них понад 1,6 млн - віком 65+. Програма розрахована на людей, які мають серцево-судинні захворювання, бронхіальну астму та діабет ІІ типу.

У програмі «Доступні ліки» 264 лікарських засоби: 200 ліків для лікування серцево-судинних захворювань, 48 – для лікування діабету ІІ типу, 15 - від бронхіальної астми та один препарат для лікування ревматичних хвороб. Серед них 85 лікарських засобів пацієнт може отримати безоплатно. А саме: 62 лікарських засоби для лікування серцево-судинних захворювань, 17 - від діабету ІІ типу та 6 - від бронхіальної астми. За препарат для лікування ревматичних хвороб пацієнт сплачує повну ціну.

Програма «Доступні ліки» запроваджена Урядом у 2017 році, але відтоді суттєво змінилась. З 1 квітня 2019 року паперовий рецепт перетворився на електронний, маршрут пацієнта по «Доступні ліки» став набагато зрозумілішим та зручнішим. За результатами дослідження «Індекс здоров’я» 2019 року, більше 57,5% опитаних вважають, що у 2019 році ліки стали дійсно доступнішими, у порівнянні з 2018 роком.

З початку 2020 року лікарі первинної медичної допомоги виписали своїм пацієнтам понад 12 млн е-рецептів. З них майже 63% - для пацієнтів старше 65 років.

Зручність електронного рецепта стала ще очевиднішою під час пандемії. Коли пацієнтам з груп ризику дуже важливо якнайменше відвідувати місця скупчення людей. Користувачі програми «Доступні ліки» отримують інформацію про номер рецепта та код підтвердження у вигляді смс, зателефонувавши своєму лікарю. Більше того - пацієнтові не обов’язково самому вирушати в аптеку. Номер е-рецепту легко переслати чи повідомити рідним, і вони отримають “Доступні ліки” для нього.

 

 

За матеріалами Урядового порталу

 

 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 792-го дня війни

Запорізька область отримає пів мільярда гривень на ремонт та будівництво шкільних укриттів, – міністр освіти та науки Оксен Лісовий

Транспортну компанію, яка працює без дозвільних документів, виявив територіальний відділ «Укртрансбезеки»

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Про пенсії ветеранів-чорнобильців говорили під час круглого столу

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств