Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Лікарні Запорізької області отримали мобільні кисневі концентратори

20 листопада 2020 - 16:00

Запорізька область отримала 300 кисневих концентраторів, що були придбані за кошти державної субвенції. Сьогодні, 20 листопада, вони були розподілені і передані лікарням області. 

  • Ми вже розпочали розподіляти цей кисневий мобільний парк на медічні заклади Запорізької області, де лікуються хворі на COVID-19. Зокрема, Бердянськ отримав 35 концентраторів, Токмак – 18, Пологи – 20. Василівка – 10, Кам’янка Дніпровська – 13 і так далі. Ми розподіляємо ці апарати для того, щоб підтримати медичні заклади, поки вони проводять поточні ремонти та монтують нові централізовані мережі постачання кисню. Крім того, проводиться навчання медичного персоналу щодо правил користування та обслуговування кисневих концентраторів. Чергову партію кисневих концентраторів очікуємо 30 листопада, які також будуть направлені територіям, - прокоментувала ситуацію з киснем заступниця голови облдержадміністрації Олена Теряєва.

Щоб медики могли користуватися новим обладнанням, сьогодні зранку Олена Теряєва організувала проведення онлайн-навчання лікарів медичних закладів, де лікують хворих на COVID, з правил користування кисневими концентраторами.

  • За минулу добу в області було зареєстровано 744 нові випадки захворювання. Запорізька область - в переліку регіонів з максимальною швидкістю розповсюдження хвороби. В такій ситуації ми працюємо на випередження: розгортаємо ліжка, кисневі мережі та навчаємо персонал навичкам роботи з кисневими концентраторами, – зазначила Олена Теряєва під час онлайн-зустрічі з лікарями медзакладів області.

Головний лікар Запорізької обласної інфекційної клінічної лікарні Володимир Шинкаренко повідомив, що 100 кисневих концентраторів залишаться у лікарні на період робіт з облаштування кисневої магістралі в 5-поверховому корпусі лікарні.

Нагадаємо, що 19 листопада депутати обласної ради розглянули питання щодо забезпечення комунального некомерційного підприємства «Обласна інфекційна клінічна лікарня» системою постачання кисню.

Кисневі концентратори допоможуть лікарням області підтримати кисневозалежних хворих на COVID-19. Користуватися новим обладнанням лікарі зможуть вже сьогодні.

-    На сьогодні в Обласній інфекційній лікарні перебуває 96 пацієнтів з підтвердженим діагнозом COVID-19. Кисневої допомоги потребує кожен другий. Це особливості перебігу хвороби, коли у хворого виникає нестача кисню. Нове обладнання допоможе лікарям скоріше лікувати хворих з середньою тяжкістю перебігу хвороби. Крім того, на відміну від стаціонарних громіздких апаратів, ці кисневі концентратори є мобільними, легкими в обслуговуванні та транспортуванні, – підкреслив Володимир Шинкаренко.

Кожен кисневий концентратор має потужність 10 літрів. Один апарат може бути підключений як до одного пацієнта, так і до двох, в залежності від потреби. Принцип дії кисневого концентратора доволі простий. Апарат бере звичайне повітря, пропускає його через систему фільтрів і на виході дозволяє отримати висококонцентрований потік газу, у якому міститиметься від 80% кисню. Саме цей кисень надається пацієнтам.

Як розповів директор Бердянського територіального медичного об’єднання Дмитро Єгоров, сьогодні місто отримало 35 кисневих концентраторів для лікування хворих на COVID.

  • Ми отримали 35 сучасних мобільних кисневих концентраторів. Вже сьогодні вони будуть підключені, та лікарі зможуть їх використовувати, щоб допомогти хворим. На сьогодні потреба у кисневих концентраторах у Бердянську закрита. Дякуємо за такий необхідний зараз кисень! Нове обладнання допоможе пацієнтам побороти хворобу, а лікарям – надавати кваліфіковану допомогу та рятувати життя людей, - наголосив Дмитро Єгоров. 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України

Розвиток освіти в умовах воєнного стану – тема педагогічного форуму в Запоріжжі

ЄМК ДП «Запорізький експертно-технічний центр Держпраці» – на приватизаційному аукціоні

«Хтось мав це робити»: у Запоріжжі вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи

«Ми відчуваємо, що не самотні, адже нас підтримують та допомагають»: діти-сироти отримали ноутбуки від благодійників

Спортивне орієнтування: «Їжаки» з Запоріжжя шукають шлях до перемоги

Компенсації за працевлаштування ВПО: оновлено послугу на порталі Дія

Контррозвідка СБУ встановила особу резидента російського гру, який планував терористичний акт в багатолюдному місці Запоріжжя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 326 разів ударили по Запорізькій області