Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізька облдержадміністрація та три національні оператори мобільного зв'язку підписали Меморандум про співпрацю

30 листопада 2020 - 16:45

Сьогодні, 30 листопада, між облдержадміністрацією та ПрАТ «Київстар», ПрАТ «ВФ Україна» (Vodafone Україна) і ТОВ «лайфселл» було підписано Меморандум про спільні зобов'язання щодо впровадження інноваційних проєктів. З урахуванням карантинних обмежень підписання пройшло в режимі онлайн на сайті Дія за допомогою КЕП.

Під документом свої підписи поставили голова Запорізької обласної державної адміністрації Віталій Боговін, начальник департаменту по роботі з державними підприємствами ПрАТ «Київстар» Павло Прохоренко, заступник генерального директора ПрАТ «ВФ Україна» (Vodafone Україна) Сергій Скрипніков та директор з продажу та відносин з клієнтами ТОВ «лайфселл» Дмитро Дзябура.

  • У нас є бачення, як за допомогою сучасних цифрових інструментів поліпшити якість життя в області і зробити кращою комунікацію у разі виникнення надзвичайної ситуації. Всі ми живемо в непростий період пандемії коронавірусу, коли своєчасне отримання правдивої інформації може врятувати життя! – прокоментував подію голова облдержадміністрації Віталій Боговін.

Мета Меморандуму – продуктивна співпраця всіх сторін у сфері інформаційних технологій для досягнення позитивного результату в чотирьох основних напрямках і створення загального протоколу взаємодії, щоб мати можливість обмінюватися даними.

Меморандум передбачає співпрацю у напрямках:

        покращення роботи служб розшуку дітей;

        дослідження пасажиропотоку області;

        оповіщення населення в разі надзвичайних ситуацій;

        відео та gps-моніторинг пасажирського транспорту на міжміських маршрутах.

Павло Прохоренко, начальник департаменту по роботі з державними підприємствами Київстар зазначив, що компанія має великий досвід в реалізації різних проєктів для Smart City. Київстар розуміє високу важливість оперативної взаємодії мобільних операторів і всіх місцевих служб у пошуку зниклих дітей. Наприклад, проєкт «Пошук дітей» вже зараз дозволяє підключити до пошуку тих людей, які перебували недалеко від місця, де дитина була останній раз, ці люди отримують SMS-повідомлення* з відповідною інформацією та пропозицією зателефонувати за номером 102.

  • Ми раді можливості розвивати співробітництво в цьому напрямку із Запорізькою ОДА. Також ми готові ділитися напрацюваннями з іншими операторами, щоб пошук зниклих дітей ставав ще більш ефективним, - зазначив Павло Прохоренко.

Дослідження пасажиропотоку області буде здійснюватися за допомогою Big Data. Це надасть розуміння реальних запитів населення: які маршрути потрібно додати, які прибрати або скоротити. На підставі цих даних маршрутна мережа буде оптимізована під потреби населення.

Сергій Скрипніков, заступник генерального директора Vodafone України зазначив, що їх компанія активно розвиває смарт технології в Україні за напрямками: транспорт, комунальна інфраструктура, медицина, безпека, туризм.

  • Рішення «Vodafone» допомагають впровадити зручний транспорт завдяки ефективному і точному плануванню на основі big data аналітики, а також диспетчеризації транспорту на основі IoT-рішень. Дякуємо Запорізькій ОДА в особі Віталія Боговіна за ініціативу і готові поділитися своїми технологічними рішеннями та досвідом для поліпшення умов проживання мешканців області, – зазначив Сергій Скрипніков.

Співпраця охоплюватиме і питання організації оперативного оповіщення населення в разі надзвичайних ситуацій. Нині система оповіщення є неефективною через те, що громадяни, особливо молодого віку, не знають, як реагувати, коли почують сирену ГО.

  • Соціальний ефект в тому, що житель області отримає інформування на мобільний телефон про те, що сталося, і що далі робити. Наприклад, якщо на окремій території захворюваність коронавірусом потрапить під поняття «надзвичайні ситуації», населенню буде надіслано посилання на карантинні правила і рекомендації МОЗ, – прокоментував очільник Запорізької ОДА Віталій Боговін.

Четвертий напрям співпраці - це організація відео та GPS-моніторингу пасажирського транспорту на міжміських маршрутах.

GPS моніторинг надасть можливість відстежувати місцезнаходження міського транспорту, контролювати швидкісний режим і дотримання правил дорожнього руху водіями, дотримання маршруту згідно розкладу.

  • Відеомоніторинг також допоможе вирішувати такі актуальні завдання, як, наприклад, відстеження дотримання карантинних норм. У lifecell вже є напрацювання в даному напрямку. У перспективі аналіз Big Data і алгоритми машинного навчання зможуть допомогти знайти оптимальні маршрути для транспортних потоків і пасажирських переміщень, позначивши зони підвищеного ризику на окремих ділянках доріг, - зазначив Дмитро Дзябура, директор з продажу та взаємодії з клієнтами lifecell.

Наприкінці заходу голова облдержадміністрації подякував операторам мобільного зв’язку за готовність співпрацювати та наголосив на важливості використання сучасних технологій у житті людей.

  • Використання сучасних технологій дозволяє нам оптимізувати роботу транспорту: поліпшити інформування населення, а також використовувати дані для порятунку життів. Командна робота облдержадміністрації та національних операторів зробить життя людей в Запорізькій області простіше і комфортніше, - підсумував Віталій Боговін.


Довідково.

* Відбір номерів мобільних телефонів здійснюють інтелектуальні автоматичні IT-системи, дотримуючись усіх вимог повної конфіденційності процесів моніторингу та інформації про абонентів відповідно до Закону України «Про захист персональних даних» та «Про телекомунікації»

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?

Компас вкаже напрямок: в Запоріжжі школярі навчаються спортивного орієнтування

Освітній сервіс єДокумент в «Дії»: запитання та відповіді

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 428 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 790-го дня війни