Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Посилення карантину в листопаді дало змогу розвантажити медичну систему області

8 грудня 2020 - 15:00

Сьогодні, 8 грудня, під час онлайн-брифінгу в.о. генерального директора Запорізького обласного лабораторного центру МОЗ України Роман Терехов розповів, як змінилася ситуація із захворюваністю на COVID-19 в області за листопад і до яких результатів призвело впровадження карантину «вихідного» дня.

Роман Терехов зазначив, що у листопаді епідемічна ситуація в області була напруженою, і минулий місяць став, без перебільшення, випробуванням для медичної системи. З 20 листопада Запорізька область стабільно перебувала в переліку регіонів, де щоденно реєструвалася найбільша кількість захворілих на ковід.

Так, з 24 березня по 30 листопада в області сумарно було зареєстровано 31 609 підтверджених випадків. У процентному відношенні понад 48% усіх хворих на ковід - це жителі міста Запоріжжя, 8% - м. Енергодара, 8% - м. Мелітополя та 7% - м. Бердянська. Процент мешканців сільських районів коливається у межах від 0,2% до 4%.

Також Роман Терехов відмітив, що протягом листопада в області зареєстровано у 5,6 разів більше випадків захворювання у порівнянні з жовтнем. Зросла також реєстрація випадків захворювання серед дітей – з 391 у жовтні до 1 055 у листопаді та серед медичних працівників - з 589 у жовтні до 1 254 у листопаді. На жаль, зросла і кількість летальних випадків – з 59 у жовтні до 195 у листопаді.

Найбільш активно захворювання поширювалось за останні 2 місяці серед населення м.Енергодар, Розівського, Більмацького, К-Дніпровського та Якимівського районів. Взагалі по області показник зріс у 6 разів і станом на 30 листопада становив 649 на 100 тисяч населення.

За результатами епідрозслідування станом на 30 листопада 19% громадян захворіли внаслідок контакту з іншим хворим на коронавірусну інфекцію, до 0,5% захворілих інфікувалися під час перебування за кордоном, майже у 80% випадків шлях зараження не встановлено. Роман Терехов підкреслив, що це підтверджує факт значного поширення короновірусу в області та неможливості відстеження джерел захворювання.

Серед виявлених хворих невпинно зростає кількість дітей до 18 років та медичних працівників. Станом на 30 листопада кількість дітей становить 1 843 особи (з наростанням; щоденно реєструється від 46 до 82 дітей). Кількість захворілих медичних працівників станом на 30 листопада -  2 206 (щоденно реєструється від 36 до 76 осіб). Зареєстровано 318 летальних випадків. Помирають переважно люди 60 років і більше, які мали одночасно серцево-судинні захворювання, цукровий діабет, хронічні захворювання органів дихання, нирок.

За весь час епідемії знято з обліку у зв’язку з одужанням 5 317 осіб, у тому числі  у жовтні – 916 осіб, у листопаді – 2 973 особи.

Станом на ранок 1 грудня продовжувала лікуватись 25 971 особа, з них у стаціонарах – 1 632 особи (6 %), на дому шляхом самоізоляції – 24 339 осіб (94 %). Роман Терехов зазначив, що переважна більшість випадків хвороби проходить у легкій формі, що дозволяє лікуватися вдома під наглядом сімейного лікаря.

Роман Терехов повідомив, що при такому стрімкому зростанні захворюваності зросла і потреба в діагностичних дослідженнях. Запорізьким обласним лабораторним центром МОЗ України досліджується матеріал від підозрілих на коронавірусну інфекцію, контактних, хворих по контролю після лікування, хворих на пневмонії та ГРВІ. Показник охоплення тестуванням за останні 7 днів листопада в області становив 182 на 100 тисяч населення при середньому показникові по Україні – 163 на 100 тисяч населення.

Окремо Роман Терехов зазначив, що епідситуація у перші дні грудня припинила стрімко та динамічно погіршуватися, що також є результатом карантину «вихідного» дня. Зокрема, за минулу добу було зареєстровано 948 нових випадків захворювання. Всього на ранок 8 грудня у Запорізькій області зареєстровано 37 886 лабораторно підтверджених випадків захворювання на COVID-19. З них 2151 випадок – серед дітей та 2544 серед медичних працівників. Роман Терехов констатував, що, не зважаючи на достатньо великі показники захворюваності на території, можна стверджувати, що проведені карантинні заходи були ефективні. По-перше, не відбулось обвалу захворюваності із значним піковим навантаженням на систему охорони здоров`я. При максимальних показниках захворюваності, яка стабільно складала понад 1000 випадків на добу, завантаженість ліжок у закладах 1-ої хвилі зросла з 30% до 40% по підтвердженим випадкам; та з 39% до 62% по сумарно підтвердженим і підозрілим випадкам, не досягаючи критичного рівня у 75%.

Підбиваючи підсумки, Роман Терехов закликав громадян дотримуватися всіх карантинних вимог, утриматися від відвідування місць масового скупчення людей та безпечно провести новорічні свята – у сімейному колі чи на свіжому повітрі під час прогулянок. 



Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю


Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

386 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області