Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

«Без системних реформ країна вперед рухатись не буде»

8 вересня 2009 - 13:20

Ця теза стала провідним лейтмотивом брифінгу голови Запорізької обласної державної адміністрації Олександра Старуха для представників регіональних ЗМІ.

За словами очільника області, економічна криза загострила існуючі проблеми в українській економіці і соціальній сфері. При цьому повторюваність цих проблем у часі та на територіях доводить їх системний характер.

- Питання, що наразі накопичилися в освіті, охороні здоров"я, аграрному секторі, житлово-комунальному господарстві тощо, регіони самотужки вирішити не в змозі, «латання дір» у системах теж не допоможе, - наголосив Олександр Старух. – Насправді змінити ситуацію можливо лише за рахунок проведення докорінних системних реформ. Без цього країна вперед рухатись не буде.

Проте, як констатував посадовець, за всі роки незалежності крім введення національної грошової одиниці – гривні – в Україні не було здійснено жодної комплексної реформи.

На думку Олександра Старуха, це пояснюється розбалансованістю системи державної влади, з її поступовим перетворенням на «політичні торги», коли визначальним чинником у роботі можновладців стають не інтереси держави, а гонитва за політичними дивідендами.

Розмежувати повноваження владних структур, водночас призвівши їх до спільного знаменника – інтересів держави та її громадян, має на меті проект змін до Конституції, запропонований Президентом України. Як поінформував журналістів керівник обласної виконавчої влади, на виконання відповідного Указу Президента України в регіоні розпочинається обговорення цих конституційних ініціатив.

- Громадськість має активно долучитися до цього процесу, - закликав Олександр Старух. – Реалізація цих ініціатив – це шанс запустити роботу державних механізмів у вірному напрямку.

Голова облдержадміністрації також поінформував представників ЗМІ про деякі поточні питання життєдіяльності регіону. Зокрема, триває робота щодо підготовки до осінньо-зимового періоду. Наразі темпи її задовільні – до зими вже підготовлені 83% об'єктів ЖКГ та 86% об'єктів теплопостачання, на 80% - водопровідні та каналізаційні мережі та на 75% - дорожнє господарство.

Проте виникають проблеми з розрахунками за спожитий минулого опалювального сезону природний газ. Згідно вимог Кабміну підприємства теплопостачання мали укласти угоди з «Ощадбанком» на отримання позички для погашення своїх боргів. Вся необхідна робота була проведена у визначені терміни, договори укладені, та грошей від «Ощадбанку» тепловики й досі не отримали.

Олександр Старух також навів деякі цифри, що характеризують ситуацію на ринку праці. Так, на даний час на обліку у центрах зайнятості перебуває 27 тис. 771 особа. При цьому занепокоєння викликає постійне скорочення кількості вакансій. Наразі на одне запропоноване робоче місце претендує 16 офіційно зареєстрованих безробітних.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»

Понад 50 дітей Запорізької області стали новими учасниками патріотичного руху «Байда»

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Програма ВІДНОВА:UA запрошує молодь на унікальний обмін

Впродовж доби окупанти 349 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 799-го дня війни

Заступник голови обласної державної адміністрації Семікін Михайло Олександрович