Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Дотримання законодавства у галузі надрокористування вимагає узгоджених дій всіх владних структур

8 вересня 2009 - 16:58

У заході також взяли участь перший заступник голови ОДА Олександр Бережний, представники Державної екологічної інспекції в Запорізькій області та Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Запорізькій області.

Як зазначив у вступному слові голова облдержадміністрації Олександр Старух, основна мета зустрічі – розглянути стан виконання завдань, поставлених на травневій нараді з питань дотримання законності в галузі надрокористування.

- Ми готові допомогти кожному, хто хоче працювати у рамках чинного законодавства. Однак, обласна виконавча влада має і буде використовувати всі важелі впливу на тих суб'єктів господарювання, які займаються незаконним видобутком корисних копалин, - наголосив очільник області.

Серед «свіжих» прикладів порушень – незаконний видобуток піску у Південному мікрорайоні м. Запоріжжя. Колись цей пісок за державні кошти спеціально намивали для розбудови мікрорайону. Нині ж його вивозять, серед білого дня, попри протести місцевих жителів. Як пояснили представники прокуратури, проблема вникла через те, що міська влада вчасно не взяла пісок на баланс. Виходить, що формально він нікому не належить. Тож сьогоднішні розкрадачі цих природних ресурсів відчувають власну безкарність.

Олександр Старух наголосив на необхідності пошуку альтернативних шляхів розв'язання проблеми, запропонувавши, як один із варіантів, утворити на цій території заказник місцевого значення та заборонити будь-які видобувні роботи.

Учасники наради заслухали інформацію щодо результатів моніторингу діяльності видобувних підприємств на території області та заходів щодо дотримання законності у галузі надрокористування.

Під час наради також були розглянуті пропозиції щодо створення нової Комплексної програми розвитку гірничодобувної галузі Запорізької області.

- Якщо всі контролюючі підрозділи об'єднають зусилля і узгодять між собою напрямок роботи, а потім ще системно будуть втілювати заплановане, звісно, у рамках повноважень, безсумнівно буде результат - збереження природних ресурсів, - підбив підсумок Олександр Старух.

Загалом на території регіону налічується 148 родовищ корисних копалин, де займаються вивченням або промисловою розробкою 56 гірничодобувних підприємств. Перевірки, запроваджені облдержадміністрацією, виявили численні порушення в оформленні пакету дозвільних документів практично у кожному працюючому у цьому напрямку підприємстві. Нині припинено дії спеціальних дозволів на користування надрами ТОВ «Куйбишевський гранітний кар'єр», анульовано дозвіл ВАТ «Стульнівський спеціалізований кар'єр».

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»

Понад 50 дітей Запорізької області стали новими учасниками патріотичного руху «Байда»

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Програма ВІДНОВА:UA запрошує молодь на унікальний обмін

Впродовж доби окупанти 349 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 799-го дня війни

Заступник голови обласної державної адміністрації Семікін Михайло Олександрович