Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Щеплення - єдиний дієвий спосіб захисту від важких інфекційних захворювань

9 вересня 2009 - 14:45

На цьому наголошували учасники засідання «круглого столу» щодо проблем вакцинації населення Запорізької області, у роботі якого взяв участь заступник голови облдержадміністрації Микола Фролов.

Насамперед Микола Фролов повідомив результати розслідування Міністерства охорони здоров'я України щодо нещодавнього випадку смерті дитини в Енергодарі, причиною якого начебто була вакцинація. З'ясувалося, що немовля померло від синдрому передчасної смерті. Взагалі, у світі від такого діагнозу помирає 11% новонароджених. Тож, як і очікувалося, до щеплення цей випадок не має жодного відношення, зробили висновок фахівці.

Учасники засідання – провідні медичні спеціалісти, вчені, лікарі санітарно-епідеміологічної служби – у черговий раз обговорили всі "за" і "проти" вакцинації дітей. Хоча питання - робити щеплення чи ні - для медиків взагалі не стоїть, всі вони наполягають на обов'язковій вакцинації кожної здорової дитини. Якщо ж батьки будуть продовжувати відмовлятись від необхідного щеплення, фахівці пророкують спалахи важких інфекційних хвороб, таких як епідемія дифтерії у 80-х роках. Достеменно відомо, що тоді теж багато відмовлялися від обов'язкових щеплень.

- Ми повинні піклуватися про збереження здоров'я нації. Треба визнати, що закон України, який дозволяє батькам самим вирішувати - робити дитині щеплення чи ні, підтримує демократію, проте не сприяє вихованню здорових нащадків, - резюмував Микола Фролов.

Також на засіданні обговорили основні проблеми, з якими щороку стикаються лікувальні заклади у зв'язку з отриманням та збереженням специфічних препаратів. Головне, на що скаржаться спеціалісти – несвоєчасні поставки необхідних вакцин, що пов'язано з проведенням довготривалих тендерних процедур. У результаті цього збивається календар щеплень.

- На жаль, ситуацію кардинально змінити ми не можемо, тому повинні пристосуватися до цих умов, - зауважив Микола Фролов і запропонував почати робити запаси вакцини на кілька місяців, щоб була можливість щеплення дітей вчасно за графіком. До того ж умови для зберігання більшої кількості вакцин – необхідні холодильні установки – медичні заклади мають.

Детально зупинився посадовець на якості закуплених вакцин, умовах їх перевезення та зберігання. Медики запевняють, що завжди дотримуються необхідних технологій. Крім того, останнім часом разом з препаратами медичні заклади отримують термоіндикаторні картки, якими на місці можна перевірити якість вакцини. Тож медики закликають запоріжців відповідально ставитись до здоров'я своїх дітей, покладатися на авторитет професіоналів і робити щеплення обов'язково і вчасно. Адже це єдиний дієвий спосіб захисту від важких інфекційних захворювань.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 246 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»

Понад 50 дітей Запорізької області стали новими учасниками патріотичного руху «Байда»

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Програма ВІДНОВА:UA запрошує молодь на унікальний обмін

Впродовж доби окупанти 349 разів ударили по Запорізькій області