Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Розвиток науки та інноваційних технологій – вимога часу

10 вересня 2009 - 14:15

На цьому наголосив голова обласної державної адміністрації Олександр Старух під час проведення наради щодо проблемних питань розвитку науково-технічного потенціалу області. У заході взяли участь перший заступник голови ОДА Олександр Бережний та представники провідних підприємств та інститутів області.

Насамперед Олександр Старух зазначив, що наша держава загалом і область зокрема, в питанні розробки та запровадження у виробництво інноваційних технологій значно відстали від багатьох країн світу. Як приклад посадовець відзначив досвід Кореї, що за відсутності власних природних ресурсів сьогодні посідає провідні позиції серед країн світу, бо зробила ставку на інтелектуальний потенціал та наукові розробки.

- За нинішніх умов розвиток науки – це запорука зростання економіки. І цей процес треба запускати у регіоні, - наголосив Олександр Старух

Очільник області також відзначив потужний інтелектуальний потенціал Запорізького краю. Наші науково-дослідні інститути у жорсткій конкуренції виграють замовлення на здійснення науково-технічних та конструкторських робіт і виконують їх на високому рівні. От тільки замовники – переважно з-за кордону. Місцеві ж підприємства звертаються до науковців нечасто. Причин цьому кілька – від небажання власників вкладати кошти у модернізацію виробництва до проблем функціонування власне науково-дослідних інститутів.

Та головне, на чому наголошували учасники зустрічі, - відсутність державної підтримки. Йдеться, насамперед, про позбавлення цих інститутів пільг щодо плати за землю та ПДВ, внаслідок чого значно зростає вартість науково-дослідних та проектних робіт.

Турбує досвідчених науковців і проблема старіння кадрів, бо молодь не поспішає займатись цією хоч і цікавою, проте, враховуючи невелику заробітну платню, не дуже престижною роботою.

- Вирішення цих проблем потребує системного підходу на центральному рівні, і обласна влада вже неодноразово зверталася з відповідними пропозиціями і до уряду, і до парламентаріїв з цього приводу, - зазначив Олександр Старух. – Але попри все ми зобов'язані зберегти той інтелектуальний потенціал, що маємо.

 

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 246 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»

Понад 50 дітей Запорізької області стали новими учасниками патріотичного руху «Байда»

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Програма ВІДНОВА:UA запрошує молодь на унікальний обмін

Впродовж доби окупанти 349 разів ударили по Запорізькій області