Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Рятувальники нагадали громадянам правила влаштування новорічної ялинки, експлуатації електрогірлянд та піротехнічних виробів

17 грудня 2020 - 13:45

Для того, щоб новорічні свята пройшли безпечно та без будь-яких надзвичайних подій, необхідно дотримуватись елементарних правил пожежної безпеки. Саме на цьому наголосили рятувальники під час практичного майстер-класу, який відбувся 16 грудня на території 43-ї Державної пожежно-рятувальної частини м. Києва за участі представників ЗМІ.

  • Статистика свідчить про те, що у період новорічних та Різдвяних свят значно зростає кількість пожеж, спричинених неправильною експлуатацією піротехнічних виробів та електрогірлянд низької якості, або ж взагалі несертифікованих. Так, впродовж трьох місяців зимового періоду 2019/2020 року внаслідок необережного поводження з піротехнічними виробами виникло 18 пожеж, з яких 11 сталися безпосередньо в ніч з 31 грудня на 01 січня 2020 року, – зазначив заступник начальника Управління пожежної безпеки ДСНС України Олександр Чекригін.

З метою інформування громадськості про те, як запобігти нещасним випадкам та не зіпсувати новорічний настрій, фахівці ДСНС озвучили основні правила встановлення головного новорічного атрибута — прикрашеної ялинки. За словами рятувальників, ялинку необхідно встановлювати лише на стійкій основі так, щоб гілки не торкалися до стін і стелі, а також були на безпечній відстані від електроприладів. На ялинку забороняється встановлювати свічки, бенгальські вогні та прикрашати її легкозаймистими матеріалами.

Щодо використання піротехнічних засобів, то рятувальники наголосили на тому, що купувати необхідно лише сертифіковані вироби, перевіривши упаковку на відсутність дефектів. Однак в умовах збройного конфлікту на сході країни, фахівці ДСНС рекомендують не використовувати хлопавки чи салюти, з поваги до людей, які брали участь у бойових діях.

Насамкінець вогнеборці практично продемонстрували, як недотримання простих порад може призвести до пожежі, зафіксувавши час, за який на ялинці згорають паперові прикраси та “дощик”. А для тих, хто все ж таки не уявляє святкування Нового року без феєрверків — рятувальники показали, як правильно встановлювати салютну установку, як її підпалювати, якою має бути безпечна відстань для людини біля неї та як правильно утилізувати виріб, що не спрацював.

 

За матеріалами Урядового порталу

 

 


Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?

Компас вкаже напрямок: в Запоріжжі школярі навчаються спортивного орієнтування

Освітній сервіс єДокумент в «Дії»: запитання та відповіді

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 428 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 790-го дня війни

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров

Європейський тиждень вакцинації: лікарі нагадують про важливість щеплень

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць