Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Голодомор 1932-1933: злочин, що не має часу давності

16 вересня 2009 - 14:12

Голова обласної державної адміністрації Олександр Старух спільно з першим заступником начальника УСБУ в Запорізькій області Романом Семеновим провів прес-конференцію на тему «Розслідування кримінальної справи щодо Голодомору 1932-1933 років в Україні». Участь у заході взяв також заступник начальника слідчого відділу УСБУ в Запорізькій області Володимир Антонцев.

У травні цього року було порушено кримінальну справу по факту організації Голодомору 1932-1933 років, розслідування якої ведеться по всій Україні, і в Запорізькій області зокрема.

Протягом цього часу, як повідомив Роман Семенов, опитано 50 свідків тих трагічних подій. Посадовець також навів окремі кримінальні справи 1932-1933 років з архіву Служби безпеки України, що зафіксували як страшні випадки канібалізму, так і спроби опору селян нелюдській політиці тоталітарного режиму.

- Є свідчення про те, що люди чинили опір, а не пасивно приймали ситуацію. Однак система влади була організована таким чином, що вони не мали можливості врятуватися, - зазначив Олександр Старух.

Очільник регіону також наголосив на необхідності пришвидшити розгляд справи, адже свідків тієї трагедії залишається дедалі менше.

- Люди, що стали жертвами цього страшного злочину, мають побачити вирок суду історії тим, хто його організував, - закликав голова обласної виконавчої влади.

Як зазначили представники УСБУ, Голодомор – це злочин, що не має часу давності, тож розслідування буде доведене до суду. Нині у регіоні вже встановлено 33 тисячі жертв Голодомору 1932-1933. Однак, на переконання Олександра Старуха, ця цифра ніколи не буде точною, завжди буде тільки наближатися до реальної. Тому головне завдання сьогодення – згадати поіменно кожну людину, яка загинула у ті страшні часи.

- Це питання справедливості та історичної правди. Якщо не буде повного усвідомлення того, хто ми й звідки – не будемо розуміти й проблеми сьогодення, - резюмував Олександр Старух.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 799-го дня війни

Заступник голови обласної державної адміністрації Семікін Михайло Олександрович

Заступник голови обласної державної адміністрації Будяк Наталія Юріївна

Уникати масових скупчень та долучатися до Великодніх служб онлайн закликають у Запорізькій єпархії ПЦУ та Нацполіціі

Заклади охорони здоровʼя області реформують

Заступник голови обласної державної адміністрації Щербаков Олександр Валерійович

Команда Запорізької обласної державної адміністрації  поповнилася трьома новими заступниками

В Запорізькій області посилять безпекові заходи напередодні Великодніх свят

Перший Саміт миру для України стане платформою, що розпочне майбутній мирний процес

«Прийшов час замінити хлопців», – так Іван Скобенко пояснив своє рішення приєднатися до ЗСУ

Запорізький бізнес може долучитися до публічних закупівель через Prozorro Market

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області