Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Підприємці разом з представниками влади напрацювали конструктивні пропозиції до податкового законодавства

29 грудня 2020 - 09:00

28 грудня, під керівництвом голови Запорізької облдержадміністрації Олександра Старуха відбулося друге засідання регіональної робочої групи з питань розв’язання актуальних проблем підприємців. 

Представники влади та бізнесу обмінялися думками стосовно існуючих проблем в сфері регулювання підприємницької діяльності і висловили думки стосовно бажаних змін діючого у цій сфері законодавства.

Олександр Старух ознайомив членів робочої групи  з заходами, які вже здійснені владою з метою надання допомоги малому та мікробізнесу.


Серед них зокрема такі:

  • звільнено на півроку від сплати єдиного податку та єдиного соціального внеску платників 1-ї групи спрощеної системи оподаткування; 

  • надається фінансова підтримка тим, хто вимушено зачиняється чи скорочує робочий час (вже понад 321 тисяча українців оформили заявки на отримання виплат, на які з державного бюджету спрямовано більше 2,8 млрд грн); 

  • відбувається часткове списання та відстрочення виплати податкової заборгованості: 

  • підприємців звільняють від плати за оренду комунального майна на період карантину (за рішенням органів місцевого самоврядування); 

  • продовжує функціонувати масштабна державна програма дешевого кредитування «5-7-9», якою передбачена часткова компенсація процентної ставки за кредитом та надання державних кредитних гарантій суб’єктам мікро- та малого бізнесу (станом на 11 грудня позики отримали 6 599 підприємців на загальну суму 15,3 млрд грн);

  • відтермінування до 1 січня 2022 року обов’язкового застосування РРО/ПРРО (касові апарати) для підприємців, крім тих, які здійснюють певні види діяльності (продаж медикаментів та лікарських засобів; складної побутової техніки; ювелірних виробів тощо);

  • пом’якшено певні обмеження, що були запроваджені для ресторанів та кафе (у ніч з 31 грудня на 1 січня робота ресторанів та кафе буде дозволена до 07:00).


«Ми розуміємо, що цього недостатньо, саме тому хочемо провести дискусію про найболючіші проблеми малих підприємців, щоб разом з вами знайти спільні рішення. Сьогодні прошу висловити власну думку щодо вже напрацьованих матеріалів та внести конструктивні пропозиції відносно подальших заходів влади на національному та регіональному рівні, необхідних законодавчих змін для забезпечення належної підтримки бізнесу. Прошу вас бути більш активними. Від оперативності та якості нашої роботи залежить, чи будуть найближчим часом запроваджені напрацьовані нами пропозиції», – зазначив Олександр Старух, розпочинаючи обговорення пропозицій підприємців.

За результатами засідання робочої групи представники малого бізнесу запропонували низку змін до Податкового Кодексу та висловили свою позицію щодо інших законодавчих норм. Найбільше зауважень і правок надійшло стосовно таких болючих для підприємців тем, як застосування реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку І-ІІІ групи, сплата Єдиного соціального внеску (ЄСВ) та скасування штрафних санкцій за його несвоєчасну сплату  в період дії карантину. 

Деякі підприємці висловили пропозиції щодо запровадження повного мораторію на перевірки. Також прозвучали слушні думки стосовно подальшого розвитку індустріальних парків, кластерних ініціатив та стартапруху.

Нагадаємо, що на минулому тижні Указом Президента України (від 22.12.2020 № 582/2020) Володимира Зеленського створено Раду з питань сприяння розвитку малого підприємництва, метою якої є напрацювання законодавчих змін щодо комплексного вирішення проблем мікробізнесу. 

Пропозиції робочої групи направлено до офісу Президента для опрацювання та прийняття відповідних управлінських рішень.



Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 754-го дня війни

Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги: Запорізька область обрала свій талісман

Громада Запорізької області отримала авто та обладнання для надання послуг мешканцям

Закордонні партнери допоможуть удосконалити ЦНАПи у громадах регіону

СБУ спільно з правоохоронцями Латвії знешкодила підпільний кол-центр, який видурював гроші у громадян ЄС

Протидія домашньому насильству: мобільний застосунок для жінок

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

458 ударів по 10-ти населених пунктах завдав ворог впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 753-го дня війни

Міністр охорони здоровʼя України Віктор Ляшко з робочим візитом відвідав Запорізьку область

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

415 ударів по 10-ти населених пунктах завдав ворог впродовж доби.