Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Енергетика має бути ефективною економікою

18 вересня 2009 - 16:21

На цьому наголосив Президент України Віктор Ющенко, який в рамках робочої поїздки до Запоріжжя провів нараду з питань розвитку вітчизняної енергетики.

На нараді розглянуто стан виконання Енергетичної стратегії України, прийнятої у 2006 році, та перспективи розвитку гідроенергетики. Останнє питання, як підкреслив Глава держави, є особливо актуальним для Запоріжжя, ряду західних регіонів, де є потужні водні ресурси. Зокрема, до кінця року має бути введена в експлуатацію Дністровська ГЕС, яка стане найпотужнішою гідроенергетичною генерацією в Європі.

Разом з тим, на думку Президента, гідроенергетичний потенціал використовується далеко не повною мірою, такий перспективний напрямок як будівництво малих ГЕС не розробляється загалом. На нині у балансі енергогенерації гідроенергетика займає лише 9% при оптимальному співвідношенні 15 – 20%, тоді як доля ядерної енергетики – 54%. Саме гідроенергетика є екологічно чистим виробництвом, легко оперативно керується, сама по собі є системою захисних протипаводкових механізмів, що є вкрай актуальним.

На переконання Глави держави, ця галузь не має належного розвитку через не доопрацювання уряду, який не виробив механізмів стимулювання і підвищення мотивації бізнесу – без цього не буде й інвесторів. Наприклад, рік тому підписано указ про введення "зеленого тарифу", проте досі урядом не розроблено механізм його встановлення.

- За останні роки на ліквідацію наслідків паводків держава витратила понад 7 млрд. грн.. А нині уряд думає: на реконструкцію греблі Дніпрогес виділяти 2 мільйони, чи не виділяти. Очевидно, що не грошей не вистачає, - зауважив Президент. Поділившись враженнями від відвідання греблі Дніпрогесу, він заявив, що її автотранспортний перехід слід визнати аварійним. У зв"язку з цим Віктор Ющенко найближчим часом звернеться до Прем"єр-міністра з проханням про виділення протягом 7 днів 2 млн. грн. на проведення ремонтних робіт.

Глава держави також приділив чільну увагу питанню будівництва мостових переходів через р.Дніпро у Запоріжжі, на майданчику якого також ознайомився з ходом робіт і визнав їх незадовільними. Із 600 млн. грн., передбачених у Держбюджеті на 2009 рік, на будівництво перераховано лише 100 млн. грн.. В результаті 800 будівельників покинули будмайданчик, термін введення мостів в дію вже запізнюється на два роки. Тому Президент України вимагає від Прем"єр-міністра у стислі терміни виділити на будівництво мостів 100 млн. грн., підкресливши, що цього вимагає закон і це пряма відповідальність уряду. Разом з тим, Віктор Ющенко бачить розв"язання цього питання у комплексі, а саме, включення фінансування будівництва мостів на наступний рік в окремий перелік, залучення інвесторів під державні гарантії. "Адже запорізькі мости – це не регіональний, а стратегічний національний проект", - наголосив Президент України.



Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Одного чоловіка поранено під час ворожого авіаційного удару по Запорізькому району.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 804-го дня війни

В Запорізькій області об’єднають медичні установи – допомога вузьких спеціалістів стане більш якісною та доступною

Перший з 40 нових потужних позашляховиків передали нашим захисникам на Запорізький напрямок

Запорізька область визначила переможців обласного етапу баскетбольного турніру проєкту «Пліч-о-пліч»

Я вважаю, що кожен чоловік може себе знайти в Збройних Силах, – майбутній військовослужбовець

Будівництво підземної школи в Біленьківській громаді Запорізького району дозволить забезпечити офлайн-навчанням усіх учнів громади

Як ветеранам і цивільним порозумітися: новий інформаційний проєкт

Запорізьких експортерів запрошують на віртуальну виставку в Йорданії

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 291 раз ударили по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 803-го дня війни