Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Звести історію двох народів до спільного знаменника

22 вересня 2009 - 14:16

Таке завдання ставить перед собою українсько-польська комісія експертів з питань удосконалення змісту шкільних підручників з історії та географії, 12 – те засідання якої відбулося у Запорізькому Національному університеті за участю голови обласної державної адміністрації Олександра Старуха.

- Якщо не впишемо свою історію в європейський контекст, будемо ще довго блукати серед трьох сосен і лише говорити про європейський рівень освіти, - звернувся до учасників зібрання голова облдержадміністрації Олександр Старух, який, як історик за фахом, свого часу брав участь у подібних нарадах в Польщі.

Актуальним питанням для історичної та географічної освіти в Україні є обговорення її нової концепції з врахуванням геополітичного положення української держави, яке повинно відобразитись при створенні нових шкільних підручників.

Як відзначали у своїх виступах учасники засідання, проблем у цій сфері накопичилося чимало. Це й домінування політичної історії, і етноцентричне бачення минулого, і використання пропагандистської риторики, що є недоречною у сучасних підручниках і може призвести до неправильного бачення історичних подій та ставлення до них молоді.

Нова концепція та нові підручники мають врахувати виклики часу, зробити національну історію правдивою, зрозумілою й цікавою для школярів.

- Я думаю, результатом цієї зустрічі будуть нові наукові ідеї, нові контакти. Не бійтеся говорити правду, акцентуючи не лише на важких питаннях українсько-польських відносин, а й на тих, які збагатили дві сусідні країни. Відштовхуйтесь від життя конкретних людей і зведіть історію двох народів до спільного знаменника, - закликав у своєму виступі поважних учасників зібрання керівник регіону.

Українсько – польська експертна комісія працюватиме у Запоріжжі ще два дні. Науковці запрошують до обговорення питань удосконалення змісту шкільних підручників з історії та географії всіх, кому не байдуже майбутнє стосунків двох держав.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

«Ми повинні пам’ятати мету нашого приїзду на кладовища»: представники церкви про поминальні дні

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Одного чоловіка поранено під час ворожого авіаційного удару по Запорізькому району.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 804-го дня війни

В Запорізькій області об’єднають медичні установи – допомога вузьких спеціалістів стане більш якісною та доступною

Перший з 40 нових потужних позашляховиків передали нашим захисникам на Запорізький напрямок

Запорізька область визначила переможців обласного етапу баскетбольного турніру проєкту «Пліч-о-пліч»

Я вважаю, що кожен чоловік може себе знайти в Збройних Силах, – майбутній військовослужбовець

Будівництво підземної школи в Біленьківській громаді Запорізького району дозволить забезпечити офлайн-навчанням усіх учнів громади

Як ветеранам і цивільним порозумітися: новий інформаційний проєкт

Запорізьких експортерів запрошують на віртуальну виставку в Йорданії

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області