Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Машинобудування – візитна картка Запорізької області

25 вересня 2009 - 11:47

В останню неділю вересня країна за традицією відзначає День машинобудівника. Для запоріжців він давно переріс рамки професійного свята, адже підприємства машинобудування посідають провідне місце в промисловому комплексі нашої області. Досить сказати, що за 8 місяців цього року машинобудівники реалізували товарної продукції на суму понад 6 млрд. грн., що складає 22,7 % від загального обсягу реалізованої продукції промислового комплексу регіону.

За 8 місяців поточного року обсяг виробництва збільшився у КП «НВК «Іскра» у 2,8 раза, ВАТ «Запорізький завод «Перетворювач» - на 17,1%, НВП «Хартрон-ЮКОМ» - на 10%, ВАТ «Запорізький завод надпотужних трансформаторів» - на 88%.

Особливо вагомий внесок в розвиток машинобудування області і України в цілому вносять такі підприємства як ЗАТ «Запорізький автомобілебудівний завод», ВАТ «Мотор Січ”, ВАТ «Запоріжтрансформатор» , КП «НВК «Іскра», ДП «ЗМКБ «Прогрес», ДП «Гідромаш», ВАТ «ВІТ», ВАТ «Перетворювач», ВАТ «Укрграфіт», ТОВ НВП «Ріст», ТОВ «Південний завод гідравлічних машин» та інші.

Незважаючи на сьогоднішні непрості умови підприємства машинобудівної галузі поступово продовжують нарощувати обсяги виробництва, оновлювати технологічну базу, розширювати асортимент і підвищувати якість продукції, освоювати нові ринки збуту, тим самим зміцнюючи соціально-економічний та технічний потенціал Запорізького краю та України.

ЗАТ з іноземною інвестицією „Запорізький автомобілебудівний завод” залишається єдиним в Україні підприємством, що володіє повним циклом виробництва легкових автомобілів – від двигуна, трансмісії, кузова та суттєвої частини комплектуючих до остаточного складання автомобіля і відправки його в торговельну мережу.

В поточному році завод презентував новий міський автобус – I - VANA 10 C , який належить до класу середніх міських автобусів. Спеціально для транспортування пасажирів з обмеженими фізичними можливостями новий автобус оснащений спеціальним трапом для заїзду інвалідних візків.

ВАТ „Мотор Січ” - одне з найбільших у світі і єдине в Україні підприємство з виробництва, іспиту, супроводу в експлуатації і ремонту двигунів для літаків і вертольотів різного призначення. Створювані в тісному співробітництві з розробниками і численними суміжниками з Росії та України, авіаційні двигуни «Мотор Січ» за експлуатаційними характеристиками відповідають кращим зразкам у своїх класах, успішно і тривалий час експлуатуються в 120 країнах світу. За 1 півріччя 2009 року обсяг реалізації збільшився на 52% по відношенню до відповідного періоду 2008 року.

ВАТ „Запоріжтрасформатор » - один з найбільших у світі виробників силових, спеціальних трансформаторів, електричних станцій, підстанцій промислових підприємств та інших споживачів. Трансформаторне устаткування підприємства працює в 70 країнах світу.

На підстанції Сочинського регіону (РФ) почалися роботи з установки автотрансформатора 200 МВА виробництва ВАТ «ЗТР». Це другий автотрансформатор, який запорізькі виробники виконали в межах проекту з реконструкції підстанцій і підготовки до Олімпіади 2014 року.

КП «НВК «Іскра» - єдине українське підприємство, яке має технічний потенціал для розробки і виготовлення техніки радіолокації військового та цивільного призначення. Продукція підприємства користується значним попитом як на внутрішньому ринку, так і за кордоном. Споживачами продукції є більш ніж 50 країн в світі.

ДП «ЗМКБ «Прогрес» - провідне конструкторське бюро, яке розробляє двигуни для пасажирських, транспортних, учбово-тренувальних літаків і вертольотів, літаків-амфібій; силові приводи для суден на підводних крилах, бурових і газоперекачуючих станцій, пересувних електростанцій, генераторів інертних газів й інших стаціонарних і пересувних наземних установок. У поточному році підприємством були презентовані пожежні машини.

ДП «Гідромаш» - сучасне високо оснащене підприємство, що спеціалізується в проектуванні і виготовленні автопідйомників, мотопомп і має великий досвід роботи в різних галузях. Гідромашівці поставляють свою продукцію державам СНД, а також в країни далекого зарубіжжя.

ТОВ «Південний завод гідравлічних машин» є одним з найбільших виробників насосного обладнання. У вересні поточного року відзначає своє 125-річчя.

Вагомий внесок у розвиток вітчизняної економіки запорізьких машинобудівників є незаперечним, а високий професіоналізм і самовідданість колективів здобули успіх і славу підприємствам нашого регіону не тільки в Україні, але й за її межами.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 803-го дня війни

Звернення керуючого Запорізькою єпархією Православної церкви України єпископа Фотія напередодні поминальних днів

«Повернення ветерана на робоче місце»: роботодавцям розповіли про працевлаштування та перенавчання

Обласна влада продовжує підтримувати наших військових

Працівники облдержадміністрації долучилися до Всеукраїнської акції «За чисте довкілля»

Іван Федоров про першу мобілізацію рф на окупованій частині Запорізької області

СБУ встановила особи та повідомила про підозру ще 5 колаборантам з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 402 рази вдарили по Запорізькій області.

Привітання голови Запорізької обласної державної адміністрації Івана Федорова з Великоднем

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 345 разів ударили по Запорізькій області