Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Обласна влада продовжує тримати на контролі конфліктну ситуацію навколо каолінового кар’єру

14 січня 2021 - 10:56

За дорученням  голови обласної державної адміністрації Олександра Старуха відбулася перша робоча нарада з вивчення ситуації навколо будівництва Біляївського каолінового кар’єру поблизу Вільнянська.

Зустріч провели під керівництвом помічниці голови облдержадміністрації з екологічних питань Ірини Пірогової , за участі представників апарату, департаментів та управлінь облдержадміністрації - екології та захисту довкілля, промисловості та розвитку інфраструктури, архітектури і містобудування, Державної архітектурно-будівельної інспекції, Головного управління Держпраці, Держпродспоживслужби, обласного лабораторного центру МОЗ України.

Також до розмови долучилися фахівець ТОВ «Біляївський збагачувальний комбінат» Геннадій Боровик, співзасновник ГО «Вольтерра» Дмитро Буркот, представниця «Екокоаліції» Тетяна Ярмохіна, голова Павлівської ОТГ Анатолій Клименко,  доктор біологічних наук, професор, завідувач кафедри загальної та прикладної екології і зоології ЗНУ Олександр Рильський.

  • В першу чергу, необхідно з’ясувати, чи наявні всі відповідні дозволи на будівництво і підготовчі роботи. По-друге, чи дійсно виробництво безпечне для екосистеми та здоров’я людей. Адже, як відомо, звіт підприємства щодо оцінки впливу на довкілля сьогодні розглядається в суді. Окремо треба вивчати питання радіаційного впливу. Щоб вирішити ці задачі, нам потрібно працювати разом і віднайти шляхи виходу з цієї конфліктної ситуації. За потреби, мусимо залучити до нашої робочої групи незалежних експертів, провести додаткові перевірки і публічно представити результати, – зазначила Ірина Пірогова.

Під час засідання заслухали позиції і аргументи конфліктуючих сторін. Так, представники громадськості озвучили свої вимоги до підприємства. Вільнянців турбує законність дозволів на будівництво кар’єру, зокрема, на підготовчі роботи. Крім того, активісти вимагають надати у публічному доступі всі результати досліджень, експертні висновки щодо оцінки впливу будівництва на довкілля, безпечності виробництва для людей.

За словами представників ТОВ «Біляївський каоліновий кар’єр», вони мають дозволи для проведення  підготовчих  робіт. Наразі здійснюється зняття родючого шару ґрунту для спорудження огорожі. Будівництво виробничих споруд не розпочнеться до моменту отримання іншого дозволу.

Ірина Пірогова запропонувала підприємству надати проєктну та дозвільну документацію всім членам робочої групи для детального вивчення. Незалежні експерти та науковці  ретельно перевірять всі документи та зроблять свої висновки.  

Робоча група продовжує працювати над вивченням ситуації та вирішенням конфлікту.


 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна

«Хто подає, той виграє»: завершується відбірковий етап з волейболу серед дівчат

Професійні психологи навчали молодь Запоріжжя дбати про ментальне здоров’я

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 235 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 784-го дня війни