Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

НОВИНИ

Заходи з нагоди Дня Соборності України

22 січня 2021 - 15:25

Відповідно до Указу Президента України від 13.11.2014 № 871/2014 «Про День Соборності України» та на виконання листа Офісу Президента України від 18.01.2021 № 41-01/8 «Про забезпечення належної організації та проведення заходів до Дня Соборності України 22.01.2021» Департамент культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації надав сприяння реалізації ініціативи громадськості у здійсненні ними із дотриманням чинного законодавства акції з нагоди річниці Акта злуки.

Зокрема, за ініціативи громадської організації «ЗАПОРІЗЬКЕ ВЕТЕРАНСЬКЕ БРАТЕРСТВО» на о. Хортиця біля пам'ятника «Борцям за волю України 1918-2018 років» відбувся мітинг та покладання квітів з нагоди 102 річниці  Акту злуки.

Ветерани АТО, бійці Національного корпусу «Азов», представники ГО "ЗАПОРІЗЬКЕ ВЕТЕРАНСЬКЕ БРАТЕРСТВО" у кількості декількох десятків чоловік, з дотриманням карантинних обмежень, тримали державні прапори та прапори військових підрозділів і добровольчих батальйонів.

Це місце було обрано невипадково, адже саме на цьому місці 29 червня 1918 р. відбулася панахида за загиблими вояками УНР. Як відомо з історії, 16 квітня 1918 р. ударом Кримської групи армії УНР під командуванням полковника Петра Болбочана, за підтримки легіону Українських січових стрільців, більшовики були вибиті з Олександрівська (сучасне – Запоріжжя).

Панахида 29 червня на Хортиці вважається прологом до Акту Соборності України 22 січня 1919 р.

У квітні 2018 року на місці панахиди 1918 року Національний корпус «Азов», представники литовської спільноти та працівники Національного заповідника «Хортиця» встановили пам’ятний хрест в пам’ять про загиблих за волю України, а також висадили 2100 молодих дубів.

Всі виступаючи, і Тимур Книш, головний спеціаліст відділу у Запорізькій області Міністерства у справах ветеранів України; і Максим Зайченко, очільник Запорізького  осередку Національного корпусу «Азов»; і Михайло Пиріг, радник голови облдержадміністрації з питань ветеранів АТО та В’ячеслав Зайцев, співробітник НЗ «Хортиця», ветеран АТО були одностайні в тому, що свободу треба захищати та проводили історичні паралелі з сьогоденням.

Так, Максим Зайченко наголосив, що зовнішній ворог як знаходився на Сході так і лишається, як наші союзники були досить таки невизначені у своїх діях стосовно української держави, так і відбувається. Опиратися нам залишається на українське військо і українських військових.

Захід ще раз продемонстрував, що національна єдність є не тільки базовою цінністю громадян країни, а й обов’язковою передумовою успішного спротиву зовнішній агресії. Адже у єдності – наша сила.

Наприкінці заходу присутні хвилиною мовчання вшанували загиблих за волю України та поклали квіти до пам'ятника «Борцям за волю України 1918-2018 років».

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 798-го дня війни

На Запоріжжі поліцейські затримали чоловіка, який збував зброю та боєприпаси

Майже 44 тисячі сімей внутрішньо переміщених осіб отримали допомогу від держави

Український бізнес отримав цифровий інструмент для виходу на міжнародні ринки

Обладнання і техніку на 162 мільйони гривень незабаром отримають військові на Запорізькому напрямку – завершено ряд тендерів

Захист прав дітей уразливих категорій обговорили під час візиту представників ООН до Запоріжжя

За матеріалами СБУ заочно засуджено 5 колаборантів, які допомагають підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Запоріжжя відвідала координаторка ООН в Україні Деніз Браун – обговорили напрямки підтримки прифронтової області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Перші 5 підземних шкіл побудуємо у Запорізькій області, – Іван Федоров

Впродовж доби окупанти 383 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 797-го дня війни