Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

НОВИНИ

Заходи з нагоди Дня Соборності України

22 січня 2021 - 15:25

Відповідно до Указу Президента України від 13.11.2014 № 871/2014 «Про День Соборності України» та на виконання листа Офісу Президента України від 18.01.2021 № 41-01/8 «Про забезпечення належної організації та проведення заходів до Дня Соборності України 22.01.2021» Департамент культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації надав сприяння реалізації ініціативи громадськості у здійсненні ними із дотриманням чинного законодавства акції з нагоди річниці Акта злуки.

Зокрема, за ініціативи громадської організації «ЗАПОРІЗЬКЕ ВЕТЕРАНСЬКЕ БРАТЕРСТВО» на о. Хортиця біля пам'ятника «Борцям за волю України 1918-2018 років» відбувся мітинг та покладання квітів з нагоди 102 річниці  Акту злуки.

Ветерани АТО, бійці Національного корпусу «Азов», представники ГО "ЗАПОРІЗЬКЕ ВЕТЕРАНСЬКЕ БРАТЕРСТВО" у кількості декількох десятків чоловік, з дотриманням карантинних обмежень, тримали державні прапори та прапори військових підрозділів і добровольчих батальйонів.

Це місце було обрано невипадково, адже саме на цьому місці 29 червня 1918 р. відбулася панахида за загиблими вояками УНР. Як відомо з історії, 16 квітня 1918 р. ударом Кримської групи армії УНР під командуванням полковника Петра Болбочана, за підтримки легіону Українських січових стрільців, більшовики були вибиті з Олександрівська (сучасне – Запоріжжя).

Панахида 29 червня на Хортиці вважається прологом до Акту Соборності України 22 січня 1919 р.

У квітні 2018 року на місці панахиди 1918 року Національний корпус «Азов», представники литовської спільноти та працівники Національного заповідника «Хортиця» встановили пам’ятний хрест в пам’ять про загиблих за волю України, а також висадили 2100 молодих дубів.

Всі виступаючи, і Тимур Книш, головний спеціаліст відділу у Запорізькій області Міністерства у справах ветеранів України; і Максим Зайченко, очільник Запорізького  осередку Національного корпусу «Азов»; і Михайло Пиріг, радник голови облдержадміністрації з питань ветеранів АТО та В’ячеслав Зайцев, співробітник НЗ «Хортиця», ветеран АТО були одностайні в тому, що свободу треба захищати та проводили історичні паралелі з сьогоденням.

Так, Максим Зайченко наголосив, що зовнішній ворог як знаходився на Сході так і лишається, як наші союзники були досить таки невизначені у своїх діях стосовно української держави, так і відбувається. Опиратися нам залишається на українське військо і українських військових.

Захід ще раз продемонстрував, що національна єдність є не тільки базовою цінністю громадян країни, а й обов’язковою передумовою успішного спротиву зовнішній агресії. Адже у єдності – наша сила.

Наприкінці заходу присутні хвилиною мовчання вшанували загиблих за волю України та поклали квіти до пам'ятника «Борцям за волю України 1918-2018 років».

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 754-го дня війни

Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги: Запорізька область обрала свій талісман

Громада Запорізької області отримала авто та обладнання для надання послуг мешканцям

Закордонні партнери допоможуть удосконалити ЦНАПи у громадах регіону

СБУ спільно з правоохоронцями Латвії знешкодила підпільний кол-центр, який видурював гроші у громадян ЄС

Протидія домашньому насильству: мобільний застосунок для жінок

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

458 ударів по 10-ти населених пунктах завдав ворог впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 753-го дня війни

Міністр охорони здоровʼя України Віктор Ляшко з робочим візитом відвідав Запорізьку область

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

415 ударів по 10-ти населених пунктах завдав ворог впродовж доби.