Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Забезпечення регіону теплом – у площині урядових рішень

6 жовтня 2009 - 15:32

На цьому наголосив голова обласної державної адміністрації Олександр Старух під час щотижневого брифінгу для журналістів. У зустрічі з представниками запорізьких ЗМІ також взяв участь заступник голови ОДА Олександр Сін.

- Технічно всі теплові мережі області вчасно і в повному обсязі підготовлені до опалювального сезону, - зазначив керівник регіону. – Але невирішеним залишається питання погашення боргів за вже спожиті енергоносії.

На сьогодні борг підприємств теплопостачання області за спожитий газ становить майже 168 млн. грн. Левову його частку – 130 млн. грн. – можна було б ліквідувати за рахунок обіцяних Урядом кредитів під державні гарантії в «Ощадбанку».

Як зауважив Олександр Старух, регіон зробив все від нього залежне, всі необхідні договори були укладені. Проте грошей в «Ощадбанку» на ці цілі досі немає. До того ж, несподіване «доповнення» до відповідної постанови Кабміну зробило Міністерство фінансів: відтепер, згідно цих вимог, позику в «Ощадбанку» можуть отримати лише ті підприємства теплопостачання, що мають державну форму власності. А таких по всій країні – аж ціле одне підприємство.

В області ж всі теплопостачальники – це або комунальні структури, або орендні. Їм урядовці пропонують брати позики в комерційних банках. Та такий крок, по-перше, через високі ставки спричинить подорожчання послуг теплопостачання для населення. По-друге, він взагалі є малоймовірним, оскільки комерційні банки сьогодні неохоче дають кредити.

Олександр Старух повідомив, що облдержадміністрація вже направила листа до Кабміну про недопустимість подібного свавілля Міністерства фінансів.

Очільник регіону також коротко поінформував журналістів про основні підсумки наради з питань розвитку галузі освіти, що вчора відбулася у Києві під головуванням Президента України. Йшлося, зокрема, про шляхи подальшої модернізації системи вищої освіти, надання їй більшої автономії. Також під час наради Міністерство освіти і науки України презентувало план дій на 2012 рік, коли в українських школах не буде випускних класів.

Посадовець також оприлюднив деякі результати соціологічного опитування щодо ставлення запоріжців до медичної галузі. Так, із 63% опитуваних, що цього року звертались за медичною допомогою, майже половина були вимушені за ці послуги платити. При цьому близько 40% респондентів невдоволені якістю медичних послуг. Серед основних причин, на думку запоріжців, - недостатнє фінансування галузі з державного та місцевих бюджетів. Таку думку поділяють 60% опитуваних.

- А брак фінансування – це той наріжний камінь, що тягне за собою й решту питань – нестача обладнання та медичних препаратів, незадовільний матеріально-технічний стан лікарень, брак кваліфікованих фахівців, - резюмував Олександр Старух.

На завершення зустрічі заступник голови облдержадміністрації Олександр Сін запросив представників засобів масової інформації взяти участь у роботі чергового Міжнародного інвестиційного форуму, який пройде у Запоріжжі 14 жовтня.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 798-го дня війни

На Запоріжжі поліцейські затримали чоловіка, який збував зброю та боєприпаси

Майже 44 тисячі сімей внутрішньо переміщених осіб отримали допомогу від держави

Український бізнес отримав цифровий інструмент для виходу на міжнародні ринки

Обладнання і техніку на 162 мільйони гривень незабаром отримають військові на Запорізькому напрямку – завершено ряд тендерів

Захист прав дітей уразливих категорій обговорили під час візиту представників ООН до Запоріжжя

За матеріалами СБУ заочно засуджено 5 колаборантів, які допомагають підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Запоріжжя відвідала координаторка ООН в Україні Деніз Браун – обговорили напрямки підтримки прифронтової області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Перші 5 підземних шкіл побудуємо у Запорізькій області, – Іван Федоров

Впродовж доби окупанти 383 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 797-го дня війни