Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Віктор Ющенко: «Разом з Україною пишаюся Запоріжжям та його людьми»

10 жовтня 2009 - 15:40

Президент України Віктор Ющенко взяв участь в урочистостях з нагоди 70-річчя утворення Запорізької області. Главу держави супроводжували перший заступник голови Секретаріату Президента України Юрій Єхануров, голова Запорізької обласної державної адміністрації Олександр Старух, міський голова Запоріжжя Євген Карташов.

На каскаді «Веселка» у Запоріжжі, де відбувся головний захід свята, Президент України звернувся до запоріжців зі словами вітання з нагоди 70-літнього ювілею утворення Запорізької області.

- Для мене, як і для кожного українця, запорізька земля – особлива й свята. Саме тут виникла Запорозька Січ – предтеча української держави, тут формувався наш національний характер, творилася наша історія й культура., - звернувся із вітальним словом до запоріжців Віктор Ющенко.

Глава держави нагадав про славне минуле Запорізького краю, про видатних гетьманів – Байду-Вишневецького, Северина Наливайка, Самійла Кішку, Петра Сагайдачного, Богдана Хмельницького, Івана Сірка, Петра Калнишевського, легендарні імена яких лежать в основі нашої національної свідомості.

У новітні часи, зазначив Віктор Ющенко, наш регіон дав країні яскраві і знані в усьому світі особистості – борця за українську національну ідею: Дмитра Донцова, відомого правозахисника Петра Григоренка. Яскравий слід залишив по собі в історії Нестор Махно.

Глава держави також відзначив вагомий внесок у розбудову вітчизняної економіки та науки наших сучасників - головного конструктора перших радянських атомних реакторів Миколи Доллежаля, конструкторів авіадвигунів Олександра Івченка та Федір Муравченка.

Не менш яскравими, на думку Президента України, є й мистецькі здобутки Запорізького краю, який на всю країни прославили письменники Трохим Зінківський, Андріан Кащенко, Василь Лісняк, Петро Ребро, Віктор Чабаненко, Григорій Лютий, літературний критик Михайло Гайдабура, художник Опанас Сластьон, співаки Іван Паторжинський і Марія Сокіл, кінорежисери Григорій Чухрай та Сергій Альошечкін, театральний режисер Сергій Данченко.

- Я вдячний вам, дорогі запоріжці, за ваш труд, за визначний внесок в розбудову Української держави та її економічної могутності. Я разом з усією Україною пишаюся Запоріжжям та його благородними, працелюбними, творчими і талановитими людьми, – наголосив Президент.

Глава держави побажав Запорізькій області й місту Запоріжжю процвітання, а всім запоріжцям – доброго здоров'я, щастя, добробуту, успіхів у житті й праці, божого благословення.

Зі святом запоріжців привітали також голова обласної державної адміністрації Олександр Старух та міський голова Запоріжжя Євген Карташов.

На завершення церемонії Віктор Ющенко відзначив державними нагородами запоріжців, що зробили вагомий внесок у розвиток та розбудову Запорізького краю та всієї України.

Президент України також відвідав Покровський ярмарок, на який з'їхались представники всіх районів і міст області, та на власні очі переконався, яка багата та щедра на добрі дари Запорізька земля.

 

Довідково:

Покровський ярмарок проходить у Запоріжжі з 2002 року.
Щороку участь у ярмарку беруть понад 300 підприємств торгівлі, 100 підприємств облспоживспілки, підприємства-товаровиробники тощо. Сільськими господарствами області реалізується власна продукція за цінами, що на 15 - 20% нижчі за ціни на міських ринках.
Нинішній товарообіг на ярмарку має перевищити, за попередніми підрахунками, понад 1 млн. грн. Очікується, що ярмарок за день відвідають близько 150 тис. жителів міста, області та гостей заходу.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 795-го дня війни

Прилади нічного бачення (монокуляри та бінокуляри) постійно потрібні нашим захисникам.

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 335 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами

Поліція Запоріжжя посилює безпекові заходи напередодні релігійних свят

Середня, професійна та вища освіта мають працювати у взаємодії заради розвитку

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів