Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Без докорінних економічних реформ зміни в країні неможливі

13 жовтня 2009 - 15:02

У Запоріжжі з робочою поїздкою перебуває перший заступник Глави Секретаріату Президента України - представник Глави держави в Кабінеті Міністрів України Олександр Шлапак. Разом з головою облдержадміністрації Олександром Старухом вони провели прес-конференцію для місцевих засобів масової інформації.

На початку зустрічі Олександр Шлапак, який, до речі, є також і куратором Запорізького регіону, привітав краян з минулими святами та відзначив потужний потенціал області, що робить її однією з найперспективніших територій України.

В цілому головною темою спілкування Олександра Шлапака з журналістами стала економічна та політична ситуація, що склалася в країні, та бачення шляхів подолання нинішньої кризи. На думку посадовця, головною передумовою виходу з кризи є реалізація докорінних реформ – перш за все, конституційної. Нагальним є і здійснення реформ у банківській, податковій, фіскальній галузях економіки.

Як зауважив київський гість, саме через зволікання з реформами Україна зазнала таких серйозних втрат від світової кризи та постраждала від неї чи не найбільше серед інших країн Європи, що від перших днів мобілізувалися у пошуку адекватних відповідей на кризу як виклик часу. Приміром, якщо ВВП в європейських країнах від початку цього року впав на 0,3%, а подекуди, наприклад, у Польщі, навіть зріс на 1%, у нас цей показник складає близько 19%. Купівельна спроможність українців скоротилася на 11,4%.

- Нинішні проблеми – це, передусім, наслідок того, що державний бюджет на поточний рік був сформований на основі макроекономічних показників, що не відповідають дійсності, - підкреслив Олександр Шлапак. – Проте, попри численні звернення та наполягання Президента України, попри зобов'язання перед місією МВФ Уряд і досі не переглянув бюджет-2009. Навіть більше – бюджет на наступний рік також базується на нереальних показниках та завищених очікуваннях.

Такий бюджет, на думку представника Президента у Кабміні, економіка держави виконати не в змозі. Тож і вдається Уряд до всіх можливих засобів - неповернення бізнесу ПДВ, збору податків наперед. Дані, що навів Олександр Шлапак, свідчать, що вітчизняні підприємці наперед сплатили вже понад 7 млрд. грн.. податку, борг держави перед підприємцями щодо повернення ПДВ складає понад 20 млрд. грн. І при цьому періодично порушуються питання підвищення зарплат, запроваджуються ті чи інші нові програми – тобто, постійно збільшуються витрати державного бюджету.

- Європа сьогодні максимально скорочує витратні статті бюджетів, намагаючись мобілізувати ресурси на боротьбу із кризою. А наші парламентарі та урядовці – навпаки, обіцяють збільшити зарплати, хоча прекрасно розуміють, що грошей на це в державі немає, що вітчизняна економіка не витримає такого навантаження, - наголосив Олександр Шлапак.

Запорізька область, будучи експортоорієнтованою, разом з усією країною також зазнала серйозного удару. За інформацією голови облдержадміністрації Олександра Старуха, з початку року в регіоні на третину скоротилися обсяги виробництва у промисловості, більш ніж удвічі – у машинобудуванні.

Падіння цього року очікується і в сільському господарстві. Запорізькі аграрії зібрали доволі непоганий врожай, але ціни на продукцію нині наднизькі, до того ж і кредит сільгоспвиробникам взяти у банку майже нереально.

Гострим для регіону залишається і питання відшкодування ПДВ.

- Обласна виконавча влада неодноразово зверталася до Уряду з конкретними пропозиціями, але до нас не дослухаються, впливу на прийняття рішень місцева влада не має, - зауважив Олександр Старух.

Олександр Шлапак також доніс до запорізьких медійників бачення Президента України щодо шляхів виходу країни з кризи:

- Президент наполягає на припиненні популістських обіцянок, збалансуванні державного бюджету, скороченні фінансування окремих державних програм та проведенні системних реформ, - зазначив перший заступник Глави Секретаріату Президента України.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами

Поліція Запоріжжя посилює безпекові заходи напередодні релігійних свят

Середня, професійна та вища освіта мають працювати у взаємодії заради розвитку

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України

Розвиток освіти в умовах воєнного стану – тема педагогічного форуму в Запоріжжі

ЄМК ДП «Запорізький експертно-технічний центр Держпраці» – на приватизаційному аукціоні