Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Люди мають отримати кожну зароблену ними гривню – Олександр Старух

11 лютого 2021 - 14:35

Сьогодні голова Запорізької ОДА Олександр Старух провів засідання обласної комісії з питань погашення заборгованості з заробітної плати (грошового забезпечення) та соціальних виплат, додержання мінімальних гарантій в оплаті праці та легалізації заробітної плати. Очільник регіону  заслухав доповіді профільного департаменту та керівників проблемних підприємств. 

До участі у заході також долучилися представники Запорізької обласної ради, Департаменту освіти і науки облдержадміністрації, відділення Національної служби посередництва і примирення в Запорізькій області, керівники органів влади на місцях.

За даними обласної комісії, упродовж 2020 року заборгованість з заробітної платні в регіоні зросла на 19,6 млн грн. і на 1 січня цього року складала 119,6 млн грн. З них 48,6 млн грн. (40,6 % від загальної суми заборгованості по області) – це борги підприємств державного сектору економіки (державних підприємств та тих, у статутному фонді яких частка державної власності перевищує 50 %). Найбільші боржники у цьому секторі економіки –  КП «Облводоканал» Запорізької обласної ради з восьми структурними підрозділами (8 млн грн.) та КП «Підприємство комунальної власності» Енергодарської міської ради (3,7 млн грн.)

 Заборгованість приватних підприємств області відповідно складає 58,7 млн грн, або 49,1 % від загальної заборгованості по області. Серед них найбільші боржники по зарплаті в області –  ПАТ «Дрогобицький завод автомобільних кранів» (30,1 млн грн.), який був перестроюваний з Львівської області на Запорізьку у 2019 році, і Класичний приватний університет  (13 млн грн.).

«Ситуація по боргам не є гострою, бо третина боргів – це якась авантюра дрогобицького підприємства, це борги підприємства з іншої області. І ще третина боргів – це заборгованість державних підприємств, які не працюють вже багато років. Однак, будь-який обсяг боргів –  це погано для держави і людей, тому маємо розв’язувати цю проблему. Невиплачена зарплата – це відсутність коштів на лікування, харчування, життя. Кожна зароблена людьми гривня має бути їм виплачена»,  – підбив підсумки наради Олександр Старух. 

За результатами  засідання комісії вирішено, що голови РДА особисто мають очолювати і контролювати роботу щодо забезпечення додержання суб’єктами господарської діяльності законодавства про оплату праці. Також керівники територій повинні проводити особисті співбесіди з керівниками  підприємств-боржників, що розташовані на відповідних територіях, за участі керівництва місцевих управлінь Національної поліції України, Державної податкової служби України та представників профспілок і організацій роботодавців. Голови РДА разом з місцевими радами, в тому числі, зобов’язані забезпечити беззбиткову роботу комунальної власності та своєчасну виплати зарплати їхнім працівникам. 


Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

 

Читайте також

«В кожному населеному пункті має бути острівок соціального оптимізму та стабільності, де буде світло, тепло та можливість спілкуватися», – Іван Федоров про пункти незламності

Міжнародні партнери допоможуть Запоріжжю з облаштуванням укриттів та підземних шкіл

В регіоні допомагають людям подолати наслідки насильства

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 291 раз ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 786-го дня війни

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі