Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Влада і громади обговорили нагальні бюджетні проблеми

24 лютого 2021 - 12:09

24 лютого під час Дня громад посадовці облдержадміністрації разом з депутатами Запорізької обласної ради і керівниками органів місцевого самоврядування намітили шляхи наповнення місцевих бюджетів та напрямки використання бюджетних коштів.

Виступаючи зі вступним словом перед учасниками наради, Голова облдержадміністрації Олександр Старух наголосив на перенесенні повноважень і відповідальності на місцевий рівень згідно принципу субсидіарності. 
Перед керівниками громад також виступили посадовці, що мають компетенцію у сфері управління бюджетними і позабюджетними коштами. Так, директор Департаменту фінансів облдержадміністрації Сергій Медвідь сконцентрував увагу присутніх на принципах формування бюджетів територіальних громад, а начальник Головного Управління Державної податкової служби у Запорізькій області Роман Афонов розповів про напрями взаємодії податкової служби та територіальних громад області у питання збору і витрати бюджетних коштів. 
Презентуючи план взаємодії з ОТГ, Роман Афонов повідомив, що він передбачає п'ять ключових напрямів, серед яких – проведення інвентаризації земельних ділянок, об'єктів нерухомості, актуалізація Державного реєстру речових прав, легалізація найманої праці, робота над обліком об'єктів торгівлі з урахуванням наявності РРО та ліцензій на право реалізації алкогольних напоїв, тютюнових виробів, пального, а також декларування доходів громадянами, які надають послуги з обробітку, збору врожаю тощо, в тому числі, на власній техніці.
Начальник Управління зовнішніх зносин та зовнішньоекономічної діяльності облдержадміністрації Артур Бойко ознайомив керівників органів місцевого самоврядування з можливостями залучення грантових організацій для фінансування інфраструктурних проєктів громад.
Керівництво громад також отримало вичерпні відповіді з питань витрати місцевих бюджетів та делегованих коштів на соціальні потреби. Так, директор Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Олексій Кулинич доповів про здійснення фінансової підтримки комунальних некомерційних підприємств охорони здоров’я, які є власністю територіальних громад, а заступниця директора Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Олена Сороченко ознайомила учасників наради з особливостями використання освітньої та інших субвенцій. Директор Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури облдержадміністрації Марина Барановська заторкнула актуальну для територій тему відшкодування пільгового проїзду у залізничному та автомобільному транспорті приміського сполучення.
Підводячи підсумки наради, Олександр Старух зазначив, що уже найближчим часом керівники громад змушені будуть продемонструвати свою здатність вирішувати нагальні проблеми життєдіяльності ввірених їм територій. Адже підходить до фіналу процес передачі майна громадам (99,4%). Також триває процес передачі їм земельних ресурсів. Зокрема, 60 об’єднаних територіальних громад області уже отримали у власність понад 55 тис га земель. Додаткові права означатимуть і розширення кола обов’язків, до виконання яких має бути готове місцеве самоврядування.


Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 792-го дня війни

Запорізька область отримає пів мільярда гривень на ремонт та будівництво шкільних укриттів, – міністр освіти та науки Оксен Лісовий

Транспортну компанію, яка працює без дозвільних документів, виявив територіальний відділ «Укртрансбезеки»

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Про пенсії ветеранів-чорнобильців говорили під час круглого столу

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств