Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

В Україні розробляють Національну стратегію зі створення безбар’єрного простору

25 лютого 2021 - 11:00

Перелік ключових викликів у сфері безбар’єрності сформували цього тижня учасники експертних груп, які розробляють Національну стратегію зі створення безбар’єрного простору в Україні. Йдеться про представників громадських організацій, благодійних фондів, органів влади та науковців з різних куточків країни.

Підготовка документу реалізується у межах ініціативи першої леді Олени Зеленської та на виконання Указу Президента «Про забезпечення створення безбар’єрного простору в Україні».

Роботу над Стратегією координує міжвідомча робоча група Кабінету Міністрів України, яку очолює Міністр розвитку громад та територій.

Згідно всеукраїнського опитування, яке провели у 2020 році Київський міжнародний інститут соціології та ГО «Безбар’єрність», 77% українців вважають актуальним вирішення питання безбар’єрності. Понад 60% опитаних особисто зустрічалися з бар’єрами у своєму житті.

Як показало соціологічне опитування, з обмеженнями у житті сьогодні зустрічаються не лише люди з інвалідністю. Серед вразливих груп – молоді люди, родини з дітьми, літні люди.

Наприклад, майже половина опитаних вважають, що люди віком старше 55 років найчастіше стикаються з бар’єром при працевлаштуванні. Майже 40% респондентів вважають бар’єром бюрократію при оформленні різних довідок та ін.

З обмеженнями також стикаються жителі села, які не мають можливості користуватися інтернетом, онлайн послугами, здобувати дистанційну освіту. Адже майже 35% господарств в нашій державі взагалі не комп’ютеризовані.

Саме тому фокусуватися майбутня стратегія буде одразу на шести вимірах безбар’єрності — не тільки у фізичному просторі, а й в соціальній, освітній, економічній, громадянській та цифровій площині.

Досвід розвинених країн доводить, що подібні стратегії дієво впливають на розв’язання проблеми бар’єрів. Наприклад, показовою є практика Естонії, де існує окрема Стратегія навчання впродовж життя-2020. Йдеться про створення можливостей для навчання на всіх рівнях, а також підтримання індивідуального розвитку кожного учня та вдосконалення навичок творчості й підприємництва.

Наступного тижня зустрічі робочих груп з розробки Стратегії триватимуть — обговорення будуть присвячені напрацюванню стратегічних ініціатив за кожним з напрямів, а також визначенню цільових показників, яких можна досягти завдяки реалізації стратегії.
Процес розробки документу є відкритим. Кожен має змогу долучитися, свої пропозиції, ідеї, напрацювання щодо стратегічного розвитку безбар’єрного простору в Україні можна залишити за посиланням https://forms.gle/HAsHvLWKBDk3pZDi8.

Зазначимо, експертний консорціум, який сформували Центр економічного відновлення, ІСАР Єднання та ГО «Безбар’єрність», надає аналітичну та технічну підтримку міжвідомчій робочій групі при Кабінеті міністрів для розробки Нацстратегії безбар’єрності. Ця робота здійснюється за сприяння програми ПРООН «Права людини для України».

 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області