Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Робота з розвитку природно-заповідного фонду області вимагає посилення

5 листопада 2009 - 15:17

Питання розвитку природно-заповідного фонду Запорізької області було розглянуто під час засідання колегії облдержадміністрації, яке провів голова ОДА Олександр Старух. Участь у роботі взяли також заступники голови ОДА, керівники районів та міст області, фахівці управлінь та структурних підрозділів ОДА.

Як зазначив начальник Державного управління охорони навколишнього природного середовища у Запорізькій області Гліб Золотарьов, за останній рік зроблено важливі кроки щодо подальшого розвитку природно-заповідного фонду області. Зокрема, рішенням Запорізької обласної ради у травні п.р. на території Гуляйпільського району було утворено новий заповідник «Балка Різана» площею 90 га .

Проте в цілому діяльність влади у сфері заповідної справи є не завжди ефективною. Найбільше нарікань виникло на адресу Великобілозерського та Пологівського районів, керівництво яких займає пасивну позицію щодо створення нових та розширення існуючих об'єктів природно-заповідного фонду, встановлення їх меж в натурі.

У свою чергу відсутність правовстановлюючих документів провокує спроби «рейдерського» захоплення земель заповідного фонду. Прикладом цього може слугувати рішення сесії Енергодарської міської ради, яким одному з міських підприємств незаконно передано 3,71 га земель державного лісового фонду. За словами Олександра Старуха, наразі розслідуванням цієї справи займається природоохоронна прокуратура.

Однак не завжди необхідні рішення лежать в площині повноважень місцевих органів влади. Вже близько року «пробуксовує» питання про створення Приазовського заповідника – при цьому і районна, і обласна влада все від них залежне зробила оперативно. Проте документи «застрягли» у профільному міністерстві.

Окремо постало питання збереження лісосмуг, що наразі фактично є нічийними. На думку голови облдержадміністрації Олександра Старуха, відповідальність за їх збереження мають нести орендарі прилеглих сільськогосподарських угідь. Та попри наявність відповідного розпорядження голови ОДА, фермери не поспішають брати на себе ці природоохоронні зобов'язання.

- Збереження лісосмуг залежить не тільки і не стільки від керівників територій, скільки від свідомості самої громади, - підкреслив керівник регіону.

 

Довідково:

На сьогодні на території області розташовано 311 об'єктів природно-заповідного фонду загальною площею близько 71,8 тис. га, з них загальнодержавного значення – 22 об'єкти площею понад 57,4 тис. га, місцевого значення – 288 об'єктів площею 15,4 тис. га. Відсоток заповідності – 2,6%.

Повністю визначено та встановлено у натуру межі 20 об'єктів природно-заповідного фонду місцевого значення та 8 об'єктів природно-заповідного фонду загальнодержавного значення. Відсоток площі встановлених в натуру (на місцевості) територій та об'єктів природно-заповідного фонду Запорізької області становить: по територіях загальнодержавного значення – 69,2%, по територіях місцевого значення – 16,3%.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Третій рік під вогнем: Іван Федоров про життя мешканці прифронтових населених пунктів

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 542 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 808-го дня війни

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 380 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 807-го дня війни

У Запоріжжі та Запорізькому районі посилять заходи безпеки під час поминальних днів

Ворог посилює агресію – ми посилюємо оборону Запоріжжя і допомогу ЗСУ

Зі сльозами на очах та гордістю в душі: Мелітопольщина вшанувала матерів, чиї сини стали янголами України

Формула миру – це про подолання криз у світі, інструменти їх вирішення. Це шанс на справедливість для світу, – Андрій Єрмак

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області