Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Індекс споживчих цін за жовтень у регіоні нижчий за середній по Україні

10 листопада 2009 - 14:44

Про це повідомили під час брифінгу для представників регіональних засобів масової інформації голова обласної державної адміністрації Олександр Старух та його заступник Олександр Сін.

За даними головного управління економіки, протягом жовтня споживчі ціни в області зросли лише на 0,8% (в середньому по країні - на 0,9%). За цим показником Запорізька область нині посідає 10 місце серед регіонів України.

Як зазначив голова облдержадміністрації Олександр Старух, такий доволі низький рівень інфляції у регіоні обумовлений, з одного боку, системною роботою обласної влади щодо стримування цін з використанням усіх законних важелів. З іншого ж – через економічні негаразди в країні значно знизилась платоспроможність населення. Так, від початку року реальна заробітна плата запоріжців скоротилась майже на 14%. Як результат, обсяги роздрібного товарообігу за цей самий період скоротились на 23,2%.

Серед продуктів подорожчали найбільше яйця та молочні продукти – у першу чергу внаслідок сезонних коливань цін на цю групу товарів. А от різке зростання цін на часник, цибулю і лимони, за словами посадовців, з економічної точки зору є безпідставним і спричинене передусім ажіотажним попитом серед запоріжців, що сподіваються завдяки вживанню цих продуктів вберегтися від грипу та застуди.

За фактом необґрунтованого підвищення цін на цю групу товарів Антимонопольним комітетом України порушено справу. Сама ж обласна влада фактично позбавлена реальних важелів впливу на цю ситуацію, адже ані лимони, ані часник не входять до затвердженого Кабміном переліку товарів, на які вводиться гранична торгівельна надбавка.

- У зв'язку з цим облдержадміністрація звернулась до профільного міністерства та до уряду з пропозицією надати державним адміністраціям на місцях повноваження вводити обмеження цін на товари, які різко дорожчають, - повідомив Олександр Старух.

Олександр Сін також поінформував журналістів щодо фінансової ситуації у регіоні. До кінця року згідно розпорядження Кабінету Міністрів, яким здійснено перерозподіл коштів державного бюджету, область має отримати додатково 60,5 млн. грн. Кошти підуть на виплату індексації заробітної плати бюджетникам та на підвищення зарплатні працівникам бібліотечної галузі, а також дозволять компенсувати бюджетним установам витрати, пов'язані з подорожчанням енергоносіїв. Заступник голови ОДА також роз'яснив порядок виплати заробітної плати освітянам за період карантину.

Крім того, Олександр Старух привітав запорізьких аграріїв із завершенням збиральної кампанії та з нагоди Дня працівника сільського господарства.

- Щиро дякуємо нашим трудівникам села за те, що попри всі труднощі невтомно працюють, забезпечуючи продовольчу безпеку нашої держави, - зазначив керівник регіону.

Цього року хлібороби краю зібрали 2 млн. 213 тис. тонн зернових, намолотили понад 93 тис. тонн кукурудзи та 785 тис. тонн соняшника. Озимих зернових посіяно на площі 524 тис. га або 112% до завдання. Також завершено зяблевий обробіток ґрунту.

Торкнувся голова облдержадміністрації і теми епідемії грипу та ГРВЗ. За словами Олександра Старуха, епідемічна ситуація у регіоні наразі повністю контрольована, органи влади вживають всіх необхідних заходів. Станом на сьогоднішній ранок діагноз «грип» лабораторно підтверджений лише у 13 випадках по області. Проте заспокоюватися зарано, впевнений голова облдержадміністрації.

- Наскільки пошириться у нашій області епідемія та якими будуть її наслідки, залежить, у першу чергу, від кожного з нас, від нашої свідомості, - резюмував посадовець.

Загалом від 29 жовтня 2009 року в області зареєстровано 25 тис. 255 випадків захворювання на грип та гострі респіраторні захворювання, за останню добу – 1 тис. 294 випадки . Госпіталізовано до лікувально-профілактичних закладів 718 осіб, за останню добу – 55 осіб.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 803-го дня війни

Звернення керуючого Запорізькою єпархією Православної церкви України єпископа Фотія напередодні поминальних днів

«Повернення ветерана на робоче місце»: роботодавцям розповіли про працевлаштування та перенавчання

Обласна влада продовжує підтримувати наших військових

Працівники облдержадміністрації долучилися до Всеукраїнської акції «За чисте довкілля»

Іван Федоров про першу мобілізацію рф на окупованій частині Запорізької області

СБУ встановила особи та повідомила про підозру ще 5 колаборантам з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 402 рази вдарили по Запорізькій області.

Привітання голови Запорізької обласної державної адміністрації Івана Федорова з Великоднем

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 345 разів ударили по Запорізькій області